Presedintele rus Vladimir Putin l-a primit joi pe fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing, cu care a discutat, in special, despre criza din Ucraina si consecintele sale asupra relatiilor dintre Moscova si Paris, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, citat de Le Parisien.

Valery Giscard d'EstaingFoto: Flickr

Vladimir Putin si Valery Giscard d'Estaing au avut "un schimb substantial de pareri in legatura cu situatia din Ucraina si consecintele sale atat asupra relatiilor dintre Rusia si Franta, cat si asupra celor dintre Rusia si Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

"Rusia si UE trebuie sa puna capat (...) climatului de tensiuni si critici", a pledat fostul presedinte francez intr-un interviu pentru agentia de stat Tass.

Conflictul armat din estul Ucrainei intre fortele fidele Kievului si separatistii prorusi a provocat cea mai gava criza dintre Rusia si occidentali de la sfarsitul Razboiului Rece.

UE si Statele Unite au impus anul trecut o serie de sanctiuni Moscovei, pe care o acuza ca ofera sprijiin militar rebelilor ucraineni, o acuzatie respinsa de Moscova.

In acest context, Franta a suspendat la sfarsitul lui 2014 "pana la un nou ordin" livrarea catre Rusia a unor nave de razboi de tip Mistral, din cauza presupusei implicari a Moscovei in conflictul din Ucraina.

Valery Giscard d'Estaing, in varsta de 89 de ani, presedinte al Frantei in perioada 1974-1981, se afla in Rusia cu ocazia lansarii unei carti, "Victoria Marii Armate", in care face un exercitiu de imaginatie asupra a ceea ce s-ar intampla daca Napoleon s-ar intoarce victorios in Rusia.