Femeile din Occcident care se alatura Statului Islamic provin din medii din ce in ce mai instarite, fiind in general bine educate si cu notiuni romantice despre aventura, adesea risipite rapid de duritatea vietii de "mireasa jihadista", arata un raport britanic citat de Reuters.

In jur de 550 de femei din tari occidentale si-au parasit tarile pentru a se alatura Statului islamic, care a cucerit vaste teritorii din Siria si Irak, se arata in raportul realizat de Institutul pentru Dialog Strategic si Centrul International pentru Studiul Radicalizarii din cadrul King's College, londra.

Cu toate acestea, nu au existat prea multe eforturi pentru a gasi o explicatie la aceasta "crestere brusca si fara precedent" a deplasarilor catre Statul Islamic si nu au fost luate masuri preventive.

"Recrutii de sex feminin din Occident ai ISIS darama stereotipurile anterioare despre cine <> sa se radicalizeze in directia jihadismului si a retelelor extremiste violente", arata raportul intitulat "Pana cand martiriul ne va desparti".

Studiul mai constata ca recrutii de sex feminin sunt din ce in ce mai tineri, provin din medii confortabile din punct de vedere financiar si social, sunt adesea bine-educati si joaca un rol "crucial" in propaganda si recrutare.

Bazandu-se pe activitatea pe platformele de social media a peste 100 de femei din Occident despre care se crede ca s-au alaturat militantilor, cercetatorii arata ca exista motive diferite pentru care femeile se radicalizeaza.

"Presupunerea ca femeile se alatura ISIS in primul rand pentru a deveni <> este reductionista si, mai presus de toate, gresita", arata raportul.

Precum barbatii occidentali care s-au alaturat ISIS, femeile care au facut acest lucru s-au simtit izolate social si cultural, credeau ca musulmanii sunt persecutati si erau furioase ca nu se face nimic in legatura cu acest lucru, reiese din raport.

Totodata, acestea au fost atrase de o imagine idealista asupra datoriei religiose, un simt al inrudirii la nivel uman si romantismul aventurii.

Cu toate acestea, viata in cadrul ISIS a fost departe de imaginea pe care au vazut-o portretizata online. Conditiile sunt dure, iar multe dintre ele au devenit vaduve la o vrsta destul de tanara.

"Responsabilitatea femeilor Occidentale din teritoriile aflate sub controlul ISIS este, in primul si in primul rand, sa fie o sotie buna pentru sotul jihadist cu care sunt legate prin juraminte si sa devina mama pentru urmatoarea generatie de jihadism", arata raportul.

"Cu toate acestea, exista informatii despre nemultumirile femeilor cu privire la viata lor zilnica, adesea izolte domestic in conditii severe, si realitatile traiului intr-o zona de razboi in teritoriile conduse de teroristi", reiese din cercetare.

Raportul concluzioneaza ca este nevoie de mesaje "anti-extremiste", tintite pe femei, care sa detalieze ca viata sub ISIS este departe de imaginea idealizata, si programe mai bune pentru cele care se intorc din Siria si Irak care sa contracareze ideologia radicala si sa le reintegreze.