Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat joi Statele Unite ale Americii ca "incearca sa impieduice realegerea lui Blatter", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba despre o incalcare foarte grosolana a regulilor de functionare a organizatiilor internationale", a declarat Putin, acuzand Washingtonul ca "isi impune jurisdictia altora" intr-un dosar unde "niciunul dintre functionarii FIFA nu este american" si unde "nicio fapta nu s-a produs in Statele Unite".

"Ne amintim de presiunile exercitate asupra sa pentru a impiedica organizarea Cupei Mondiale de fotbal in Rusia, in 2018", a declarat seful statului rus, in cadrul unui interviu retransmis joi de Kremlin.

"Este o incercare evidenta de a impiedica realegerea dl Blatter in postul de presedinte al FIFA, ceea ce constituie o violare foarte grosolana a regulilor de functionare a organizatiilor internationale", a declarat Putin.

Presedintele Rusiei, ale carui relatii cu Washingtonul se afla la un nivel foarte rece, dupa conflictul din Ucraina, a criticat atitudinea justitiei americane in acest dosar de coruptie soldat cu retinerea a 14 persoane, dintre care noua fosti sau actuali membri ai FIFA, pentru coruptie, frauda si spalare de bani.

"In ceea ce priveste arestarile, totul este pentru mine cel putin straniu", a spus Putin. "Nu stiu daca vreunul dintre ei a incalcat legea, dar in orice caz SUA nu au nicio legatura cu asta. Acesti functionari nu sunt cetateni americani iar daca ceva s-a produs, nu s-a produs pe teritoriul Statelor Unite si Statele Unite nu au nimic de-a face cu toate asta", a sustinut el.

"Este o noua tentativa evidenta de a-si extinde jurisdictia asupra altor state", a continuat presedintele rus.

Miercuri seara, diplomatia rusa a schitat pozitia Moscovei denuntand o aplicare "ilegala" a legii americane in acest dosar si cerand Washingtonului sa puna capat "tentativelor de a-si exersa justitia in afara granitelor.

14 persoane (noua fosti sau actuali membri ai FIFA si cinci directori de companii de marketing sportiv care au legaturi cu FIFA) sunt pusi sub acuzare de justitia americana.

Justitia americana a cerut extradarea lor.

Rusia, al carei ministru al Sporturilor Vitali Mutko face parte din Comitetul executiv al FIFA, va gazdui Mondialul 2018 la fotbal.