Atacul cibernetic impotriva Fiscul american - Internal Revenue Service (IRS) - in timpul caruia au fost furate date fiscale ale 100.000 contribuabili - ar avea legatura cu Rusia, transmite CNN citand surse apropiate situatiei. Legatura dintre Moscova si acest atac informatic este sustinuta de catre doua surse apropiate anchetei, efectuate de Departamentul american al Trezorerie si de catre cel de Securitate interna, transmite CNN.

Potrivit IRS, care a anuntat marti atacul informatic, hackerii au recoltat initial, de la un tert neidentificat, informatii personale (date de nastere, adrese, numere de securitate sociala) inainte de a le folosi pentru a avea acces la un serviciu online al fiscului.

Hackerii, "vorbitorii de limba rusa", au fost, de asemenea mentionati intr-un atac cibernetic care a vizat anul trecut reteaua informatica de la Casa Alba si Departamentul de Stat, potrivit expertilor de companiei rusesti de securitate informatica Kaspersky Lab.

IRS spune ca faptele au avut loc intre februarie si mijlocul lunii mai anul acesta. Aproape 200.000 de atacuri au fost identificate si aproape jumatate au avut ca rezultat furtul de date.

Potrivit Fiscului, securitatea sistemului informatic de declaratii de impunere online nu a fost totusi compromisa.

Acest incident intervine in plina recrudescenta a atacurilor cibernetice de mare amploare care vizeaza marile companii americane, inclusiv gigantii bancari, starnind ingrijorarea Casei Albe.