Dupa ani de criza si austeritate, alegatorii spanioli au transmis un avertisment sever dreptei, care pare pe punctul de a pierde mai multe bastioane regionale, in conditiile in care "indignatii" ar putea castiga Barcelona si Madrid, scrie AFP.

Dupa victoria stangii radicale in Grecia, in ianuarie, semnalul este clar, cu sase luni inainte de alegerile parlamentare: patru ani dupa nasterea miscarii indignatilor, spaniolii si-au exprimat nemultumirea la alegerile locale fata de politicile de austeritate impuse de dreapta si fata de coruptia care cangreneaza politica.

La Barcelona, lista "indignatei" Ada Colau, o militanta anti-expulzari, se afla pe primul loc, in fata primarului nationalist Xavier Trias.

La Madrid, lista "Ahora Madrid" a fostei judecatoare Manuela Carmena, reprezentata in special de Podemos, se afla pe locul doi, dupa cea a Partidului Popular (PP) si ar putea guverna cu socialistii. Ciudadanos ocupa locul patru.

"Este un suflu de aer proaspat", spunea luni dimineata un sindicalist de stanga, Antonio Sama, 53 de ani, care protesta fata de inchiderea unei fabrici de tapiserii in fata primariei din Madrid.

"Acest lucru va convinge multi oameni care se tem de schimbare ca este posibil sa faci lucrurile altfel", spune si Isabel Fernandez Lopez, o alta protestanta, in varsta de 51 de ani.

In timpul noptii, partizanii Manuelei Carmena, fosta judecatoare comunista in varsta de 71 de ani, au sarbatorit victoria in capitala spaniola, condusa de 23 de ani de dreapta si leaganul miscarii "indignatilor".

Si la Barcelona s-a sarbatorit victoria listei lui Ada Colau, 41 de ani, imagine a "indignatilor", sustinuta si de Podemos. "Dorinta de schimbare a invins campania fricii si a resemnarii", a spus ea, plangand de bucurie.

Indignatii s-au trezit insa repede prinsi in realitatea negocierilor care urmeaza dupa vot.

Ada Colau poate fi rasturnata de o coalitie de opozanti. La Madrid PP pleaca de la principiul ca lista Manuelei se va alia cu socialistii de la PSOE, dar are cele mai multe locuri si ii va face viata grea.

Pedro Sanchez, secretar general al PSOE (25% din voturi la nivel national), crede ca spaniolii doresc un viraj spre stanga si a asigura ca miscarea sa va face in asa fel incat sa instaureze "guverne progresiste".

La nivelul intregii tari, problemele intampinate de dreapta sunt evidente.

Partidul "va pierde guvernarea unor comunitati autonome (regiuni) care sunt foarte importante pentru noi dar si cea a unor orase de provinci", a recunoscut candidata la sefia regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, care reprezinta aripa moderata a PP. Alegatorii vor "ca noi sa ne schimbam comportamentul si mai multa apropiere".

PP, care conducea 13 regiuni din 17, a pierdut 2,5 milioane de alegatori chiar daca ramane primul in ceea ce priveste numarul de voturi (27%). Dreapta ar putea pierde puterea in sase regiuni: Extremadura (vest), unde PSOE este pe primul loc, si in cinci altele, prin jocul aliantelor: Aragon (nord), Asturia (nord), Castilla La Mancha (centru), arhipelagul Baleare (vest) si bastionul sau din Valencia (vest), cangrenat de coruptie. Aici este amenintata de o alianta intre o platforma cetateneasca de stanga, Compromis, si Partidul Socialist.

Podemos, creat in ianuarie 2014 de o grupare de profesori in stiinte politice, a castigat locul trei in 12 regiuni, ceea ce ii va permite sa isi impuna o parte din program.

Cealalta formatiune nationala noua, Ciudadanos, partid de centru dreapta nascut in Catalonia, a revendicat locul trei la nivel municipal.