Circa 100 de avioane de vanatoare apartinand armatelor SUA si unui numar de opt state europene au inceput luni un exercitiu militar in zona arctica, in nordul Norvegiei, Suediei si Finlandei, relateaza Agerpres.

Exercitiul are ca scop testarea cooperarii intre tarile nordice, o regiune ingrijorata de intensificarea actiunilor militare ale Rusiei. El a fost planificat inainte ca anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia, anul trecut, sa creasca tensiunile la nivel regional.

"Obiectivul consta in antrenarea unitatilor in mod orchestrat si desfasurarea de operatiuni aeriene complexe, in stransa relatie cu partenerii NATO", a precizat generalul norvegian Jan Ove Rygg, comandantul operatiunii, intr-un comunicat.

Exercitiul, la care iau parte 4.000 de persoane, va dura pana la 5 iunie. La el participa statele aliate SUA - Germania, Marea Britanie, Franta, Olanda si Norvegia - si alte trei tari - Suedia, Finlanda si Elvetia, membre ale Parteneriatului pentru Pace al NATO.

Exercitiul este unul dintre cele mai mari cu avioane de vanatoare in Europa in acest an si al doilea de acest tip dupa cel din 2013. Se are in vedere desfasurarea de astfel de exercitii la fiecare doi ani, testandu-se practic orice tip de interventie, de la doborarea de aeropurtate la realimentarea in aer.