Bancile din Grecia s-ar putea confrunta in urmatoarele luni cu o majorare a valorii creditelor neperformante (NPL) pana la 100 de miliarde de euro, sau 45% din valoarea totala a imprumuturilor acordate, din cauza incertitudinilor privind evolutia economiei, transmite site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficiali bancari au declarat ca la sfarsitul primului trimestru din acest an unul din trei imprumuturi (35%) era pe 'rosu', achitarea lui fiind intarziata cu cel putin 90 de zile.

Valoarea totala a acestor credite se ridica la 75 de miliarde de euro, afectand nivelul lichiditatilor bancilor si fundamentele lor.

In plus, 10% din credite, evaluate la aproximativ 21 de miliarde de euro, sunt aproape de a ajunge pe 'rosu' in urmatoarele luni.

Sunt imprumuturi care au fost dificil de achitat in trecut din cauza problemelor economice iar bancile au fost nevoite sa extinda durata achitarii lor, pentru ca persoanele fizice si juridice sa le poata plati.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca oficialii Comisiei Europene vor cere bancilor din Grecia sa-si revizuiasca planurile de restructurare din cauza deteriorarii rapide a conditiilor financiare din tara.

Executivul comunitar le-a transmis bancilor elene ingrijorarea privind actualele lor planuri de restructurare, citand necesitatea ajustarii acestora la noile date macroeconomice, deteriorarea nivelului lichiditatilor, majorarea semnificativa a ratei creditelor neperformante (NPL) si intarzierea implementarii planurilor din cauza incertitudinilor politice si economice din ultimele luni.