Londra se confrunta cu o amenintare tot mai mare in legatura cu un atac cu arme chimice din partea extremistilor britanici dupa ce un sfert din bombele lasate in Irak de Statul Islamic in zonele pe care le-a controlat contineau clor, au avertizat expertii, citati de Daily Mirror, citat de Mediafax.

Sefii serviciilor de securitate sustin ca clorul este o arma chimica preferata de Statul Islamic. Pana la 25 la suta dintre dispozitivele explozive improvizate descoperite in orasul Tikrit, al carui control a fost preluat de fortele irakiene de la SI in acest an, contineau clor.

Exista temeri ca extremistii britanici care se intorc in Marea Britanie ar putea folosi aceasta substanta intr-un atac pe teritoriul propriei tari.

Expertul in arme chimice colonelul Hamish de Bretton-Gordon, membru al Regimentului pentru arme chimice, biologice, radiologice si nucleare pana in 2011, a declarat ca pe masura ce "tot mai multi jihadisti se intorc in tara, cresc riscurile unui atac cu bomba cu clor".

El le-a cerut, de asemenea, ministrilor sa controleze vanzarile de clor cu mai multa atentie. In Irak exista controale stricte, in timp ce in Marea Britanie poti cumpara 90 de tone din aceasta substanta fara autorizatie.

Totusi, autoritatile monitorizeaza achizitiile de clor si alte materiale care pot fi folosite in fabricarea unei bombe pentru a descoperi orice depozit.

In martie, colonelul Bretton-Gordon a avertizat ca un atac cu clor se poate produce "intr-un tren sau metrou sau chiar la un meci de fotbal important".