Presedintele polonez, Bronislaw Komorowski, si-a recunoscut infrangerea in fata adversarului sau conservator Andrzej Duda la alegerile prezidentiale de duminica, un rezultat care trage un semnal de alarma pentru Guvern, ce se va confrunta cu propriile alegeri in cursul acestui an, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Komorowski era vazut ca favorit pentru un al doilea mandat, iar infrangerea sa arata dorinta alegatorilor de a vedea fete noi si sentimentul ca nou-gasita prosperitate a Poloniei nu este distribuita in mod egal.

Presedintele in exercitiu, un aliat al premierului Ewa Kopacz, a anuntat ca isi recunoaste infrangerea dupa un exit-poll care arata ca a castigat 47 de procente fata de 53 la suta cat a obtinut Duda. Rezultatele oficiale nu au fost inca anuntate.

"Va respect alegerea", a declarat Komorowski in fata unui grup de sustinatori. "Ii doresc adversarului meu o presedintie de succes". Victoria lui Duda, in varsta de 43 de ani, marcheaza prima victorie electorala majora in decurs de aproape un deceniu pentru partidul sau, Lege si Justitie.

Acesta este apropiat de Biserica Catolica, conservator din punct de vedere social si pietele il vad ca fiind mai putin prietenos pentru afaceri decat Platforma Civica aflata la guvernare.

In Polonia, premierul conduce Guvernul dar presedintele este seful fortelor armate, are un cuvant de spus in politica externa si in adoptarea legislatiei si controleaza cine conduce banca centrala.

Duda a fost consilier juridica al fostului presedinte conservator Lech Kaczynski, a fost adjunctul ministrului de Justitie, membru al Parlamentului polonez, iar in prezent este membru al Parlamentului European.

El urmeaza sa detalizeze in mod explicit cum isi va folosi noile puteri, dar ar putea promova o abordare mult mai sceptica fata de Uniunea Europeana si ar putea bloca initiativele liberale sociale precum o propunere de lege care sa sustina fertilizarea in vitro.

"El isi da seama ca va trebui sa coopereze cu Guvernul, dar este un presedinte care ii asculta pe toti polonezii. Nu va semna legi care sunt indreptate impotriva lor", a declarat Beata Szydlo, vicepresedintele partidului Lege si Justitie.