Senatul Congresului SUA a respins sambata un proiect de reforma ce viza limitarea capacitatii Agentiei de Securitate Nationala (NSA) de a colecta date in Statele Unite ale Americii, proiect sustinut de catre presedintele Barack Obama, anunta Agerpres. Camera Reprezentantilor votase pe 13 mai reforma, un raspuns la scandalul suscitat de dezvaluirile lui Edward Snowden in urma cu aproape doi ani. Democratii si republicanii au votat in acelasi sens, in scopul de a limita puterile NSA, care colecteaza datele a milioane de americani care n-au nici o legatura cu terorismul.

Dar Senatul n-a reusit sa voteze aceasta reforma sambata. Mai erau necesare trei voturi pentru a intruni numarul necesar, 60, pentru aprobarea reformei.

Senatorii au inceput apoi imediat sa dezbata o prelungire cu doua luni care permite reautorizarea colectarii de date telefonice si alte dispozitii din "Patriot Act" care vor expira la 1 iunie, daca pana atunci Congresul nu va actiona. Dar Senatul n-a reusit sa voteze nici aceasta dispozitie, din cauza numarului insuficient de voturi, necesare fiind 60.