Votantii irlandezi au optat pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, intr-un referendum a carui rezultate indica o schimbare sociala dramatica in tara traditional catolica, au declarat sambata ministri guvernamentali si oponenti ai proiectului de lege, informeaza Reuters.

Desi nu au fost inca date rezultatele finale, ministrii prezic ca Irlanda va deveni prima tara care va adopta casatoriile intre persoane de acelasi sex prin intermediul unui vot popular cu o marja de circa 2 la 1, la doar doua decenii dupa ce a dezincriminat homosexualitatea.

"Acest subiect a atins intr-adevar un nerv in Irlanda. Este un mesaj puternic pentru fiecare persoana tanara LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) din Irlanda si fiecare tanara persoana LGBT din lume", a declarat ministrul Egalitatii Aodhan O'Riordain.

Ministrul Sanatatii Leo Varadkar, care a dezvaluit in luna ianuarie, intr-un interviu radio, ca este homosexual, a arata ca referendumul se aseamana cu o revolutie sociala.

Propunerea legilativa are sprijin din partea tuturor partidelor politice, fiind sustinuta de angajatori si promovata de catre vedete, toti acestia sperand ca va marca o transformare in tara care a fost multa vreme privita ca una dintre cele mai conservatoare tari din Europa Occidentala.