Departamentul de stat american a facut publice vineri emailurile din contul personal al fostului secretar de stat Hillary Clinton, si, in ciuda asteptarilor, documentle nu par sa contina informatii revelatii care ar putea afecta puternic negativ sansele fostei prime doamne de a castiga cursa pentru Casa Alba din 2016, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele circa 850 de pagini de documente ofera insa o fereastra asupra unui capitol agitat din politica externa a SUA inainte si dupa atacurile din 2012 de la Benghazi in care si-au pierdut viata ambasadorul american in Libia Chris Stevens si alti 3 americani.

Totodata, ofera o imagine asupra interactiunilor dintre Clinton si diferiti membri de rang inalt din cadrul adminsitratiei, desi una limitata de faptul ca emailurile compuse de fostul secretar de stat se remarca prin dimensiunile reduse.

Ingrijorari fata de starea de securitate din Benghazi

In aprilie 2011, cand Stvens a fost detasat in Benghazi, aflat in mainile rebelilor, Clinton a primit prin email detalii despre calatoria lui pe mare din Malta. Nici nu trecuse o luna de la sosirea in Benghazi cand, pe 24 aprilie 2011, secretarului de stat i-a fost forwardat un email de la asistentul sau Huma Abedin in care erau exprimate ingrijorari fata de situatia de securitate din Benghazi.

Ulterior, pe 10 iunie 2011, un alt asistent al lui Clinton, jake Sullivan, a transmis vestea ca americanii sunt evacuati din zona: "Exista informatii credibile privind amenintari la adresa hotelului pe care il foloseste echipa noastra", se arata in email. "DS (securitatea diplomatica) va evacua oamenii nostri in alte locatii. Informatiile sugereaza un atac in urmatoarele 24-48 de ore. va tinem la curent".

Discutii despre arme

Emailurile includ discutii despre cat de mult ar trebui Washingtonul sa se implice in sprijinirea rebelilor care incearca sa il rastoarne pe liderul libian Muammar Gaddafi. Pe 1 aprilie, Hillary Clinton a intrebat un fost oficial de rang inalt din Departamentul de Stt, Anne-Marie Slaughter, de ce a pus sub semnul intrebarii chestiunea inarmarii rebelilor: "De ce ai dubii?"

Slaughter a raspuns ca e din cauza faptului ca "sa trimiti mai multe arme intr-o societate, in general - mai ales cand e vorba de una atat de dezorganizata si ragmentata precum aceasta - va provoca si mai multa suferinta - unul impotriva altuia".

"Intr-o societate tribala in care conflictele au fost reprimate atat de mult timp, adaugarea si mai multor arme nu e miscara logica", a aratat Anne-Marie Slaughter.

Triumf diplomatic

Incepand din aprilie 2012, echipa de lucru a lui Clinton a crezut ca pot sa prezinte rolul ei in Libia drept un triumf diplomatic. Un email din data de 4 aprilie 2012 de la Sullivan ofera o cronologie extinsa a "leadershipului secretarului Clinton in Libia", aratand ca: "HRC a fost o voce esentiala privind subiectul Libia (...), obtinand autorizatii, construind coalitia si strangand latul" in jurul regimului Gaddafi.

Stanca Gibraltar

Dupa uciderea lui Stevens, la Departamentul de Stat au inceput sa curga condoleantele dar si emailurile magulioare la adresa lui Clinton, mesaje ce complimentau felul in care s-a ocupat de criza.

Dupa ce Clinton a aparut la TV la o zi dupa atacul din benghazi, Liz Sherwood-Randall, un oficial de la Casa Alba, i-a trimis un mesaj in care ii descria perfoermanta drept "emfatica si nesovaielnica si inspirationala; era inteleapta si bine ancorata si puternica. Mama mea in varsta de 80 de ani a sunat din Los Angeles petru a spune, "A fost ca a noastra Stanca Gibraltar".