Lideri UE s-au intalnit joi cu cei sase parteneri estici, in cadrul unui summit la Riga vizand aprofundarea relatiilor si incurajarea fostelor republici sovietice sa se reformeze, si au avertizat Rusia sa nu se amestece in afacerile interne ale vecinilor sai, relateaza DPA, citata de Mediafax.

Relatiile dintre Uniunea Europeana (UE) si Rusia se afla in prezent la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece, dupa ce Moscova a fost sanctionata pentru anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea si sustinerea separatistilor prorusi din estul Ucrainei cu armament si trupe, acuzatii pe care rusii le resping.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la sosirea la reuniune, ca abordarea Rusiei este "destul de clar" diferita fata de UE. "Noi acceptam ca diversi membri ai Parteneriatului Estic merg pe cai foarte diferite", a subliniat ea. Cel mai important mesaj transmis de la Riga este ca tarile partenere au "libertatea sa ia singure decizii cu privire la viitorul lor", a declarat ministrul britanic de Externe Philip Hammond.

"Daca Rusia ar fi fost un pic mai ingaduitoare, mai fermecatoare, mai atractiva, poate ca nu ar fi fost nevoita sa-si compenseze neajunsurile prin tactici distructive si de intimidare a vecinilor sai", a declarat presedintele Consiliului European Donald Tusk.