Serviciile de informaţii turce au facilitat transporturi de armament în zone din Siria aflate sub control islamist, în perioada 2013-2014, afirmă surse judiciare turce citate de Reuters, scrie Mediafax.

Administratia de la Ankara a negat permanent ca ar fi trimis armament insurgentilor sirieni, contribuind indirect la ascensiunea retelei teroriste Stat Islamic. Potrivit unor surse judiciare turce, pentru a accelera inlaturarea de la putere a presedintelui sirian Bashar al-Assad, Agentia turca de informatii (MIT) a permis tranzitul armamentului si combatantilor spre Siria, in perioada noiembrie 2013 - februarie 2014.

In ultimele luni, autoritatile turce au sporit masurile de securitate la frontiere. Procurorii turci au depistat patru camioane cu armament, in noiembrie 2013, in provincia Adana, situata la frontiera cu Siria. Alte trei camioane cu armament au fost depistate in ianuarie 2014. Aproximativ 30 de agenti ai serviciilor de securitate turce sunt judecati in Turcia pentru spionaj militar si implicare in tentativa de inlaturare a unui presedinte.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan sustine ca cele patru camioane transportau ajutoare umanitare. Reteaua terorista Stat Islamic detine controlul a peste jumatate din teritoriul Siriei dupa cucerirea orasului Palmira, joi, a anuntat organizatia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant).

Bilantul conflictului depaseste 200.000 de morti.