Cei doi rusi capturati in estul Ucrainei au recunoscut ca sunt soldati activi si ca se aflau in misiune de recunoastere, a anuntat joi OSCE, dupa ce s-a intalnit cu acestia la Kiev, in timp ce Moscova afirma ca cei doi barbati sunt fosti militari, transmite AFP.

In timpul unei intrevederi cu misiunea de observare a OSCE in Ucraina, care s-a desfasurat fara prezenta autoritatilor ucrainene, la spitalul militar din Kiev unde cei doi barbati sunt tratati, "cei doi indivizi au afirmat ca sunt membri ai unei unitati a fortelor armate ruse", a informat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) intr-un comunicat.

In cursul acestei intalniri, cei doi rusi au "afirmat ca se aflau in misiune de recunoastere" in Ucraina, mentionand ca erau inarmati, dar nu aveau ordin sa atace, a precizat organizatia.

"Unul dintre ei a declarat ca a primit ordin din partea unitatii sale sa mearga in Ucraina pentru o perioada de trei luni si ca urma sa faca obiectul unei "rotatii" in trei luni. Ambii au declarat ca au mai fost deja "in misiune" in Ucraina anterior", se mai arata in comunicat.

Unul dintre barbati, insa, a dat asigurari in mai multe randuri ca "trupele ruse nu sunt implicate in luptele din Ucraina", potrivit aceleiasi surse.

Ambii au confirmat ca au fost capturati pe 16 mai, dupa ce au fost raniti pe linia frontului in estul Ucrainei, a precizat OSCE.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca ii inarmeaza pe rebeli si ca si-a trimis trupe in zona de conflict. Moscova, in schimb, neaga vehement aceste acuzatii, admitand doar prezenta unor "voluntari" rusi plecati din proprie initiativa sa-i sprijine pe combatantii separatisti.

Autoritatile ucrainene au anuntat in weekend capturarea a doi rusi, raniti in luptele cu fortele ucrainene in estul tarii, afirmand ca acestia sunt soldati rusi activi.

Intr-o inregistrare video cu interogatoriul acestora, difuzata de Kiev, cei doi barbati precizeaza ca apartin "Brigazii a treia a fortelor speciale ruse, cu baza la Togliatti", la 800 de kilometri sud-est de Moscova.

Ministerul rus al Apararii a dezmintit categoric, luni, apartenenta lor la fortele active, asigurand ca ei "nu mai faceau parte din fortele armate ruse la momentul capturarii lor" si sugerand ca acestia ar fi putut fi supusi "torturii" pentru a confirma acuzatiile ucrainene.