Ziarul armatei chineze scrie un articol prin care atrage atentia asupra capacitatii internetului de a deveni noul teatru de razboi in conflictul ideologic dintre Republica Populara si vest, informeaza The Diplomat.

Cotidianul armatei chineze, "People's Liberation Army Daily" (PLA), a anuntat miercuri ca Republica Chineza trebuie "sa asigure securitatea ideologica si politica in invizibilul camp de lupta al cyber-spatiului". Apelul la arme impotriva "fortelor ostile vestice" pe internet vine in mijlocul incercarilor de a avansa controlul continutului accesat pe internet, incluzand experimente cu capabilitati cibernetice ofensive impotriva site-urilor care au fost banate in China.

Articolul incepe reamintind pozitia Chinei in aceasta privinta: Internetul si suveranitatea cibernetica sunt manifestari ale suveranitatii nationale. In ultimii ani, China a atras atentia asupra acestui concept in articole media si discursuri oficiale, cautand sa obtina recunoasterea internationala a acestei conceptii asupra guvernarii spatiului virtual. Textul stipuleaza foarte clar faptul ca "teritoriul cibernetic" chinez trebuie aparat la fel de viguros precum teritoriul fizic. Cotidianul a avertizat ca daca statul chinez nu ocupa si nu isi apara "teritoriul cibernetic", atunci "fortele ostile", necunoscute, il vor folosi drept arma pentru a ataca China.

Ziarul a numit internetul "principalul camp de lupta in conflictul ideologic". Oricine controleaza internetul are avantajul in lupta ideologica si controleaza puntea catre dezvoltarea si securitatea nationala in epoca informatiei. PLA vede o lupta ce se desfasoara pentru a cuceri mintile si sufletele oamenilor si stabileste o legatura intre "apararea mintilor chinezilor" cu "siguranta nationala". Astfel controlul internetului - nu doar apararea impotriva atacurilor cibernetice ci controlul continutului ideologic pus la dispozitie pe internet - este o chestiune ce tine de securitatea nationala pentru armata chineza.

Conform cotidianului, "Fortele anti-chineze vestice au incercat deja in zadar sa exploateze internetul pentru a obtine un avantaj in fata Chinei". Aceste forte occidentale, la care s-au aliat un numar mic de "tradatori ideologici" chinezi, folosesc internetul pentru a "ataca malitios Partidul, a denigra liderii fondatori ai Noii Chine si figurile eroice chineze si pentru a invoca perspectiva, gresita de altfel, a nihilismului istoric."

Cotidianul armatei vede acest razboi ideologic drept o amenintare iminenta si una pe care vestul a mai folosit-o candva, impotriva Uniunii Sovietice, a vestului Asiei si nordului Africii. Pentru a se apara de acest pericol, Partidul trebuie sa controleze ferm managementul si discursul de pe internet.

Pentru a construi eficient "Marele Zid cibernetic", articolul cere armetei sa formeze "echipe online care sa semene continut propagandistic" cu scopul de a trezi "Armata Rosie" de zeci de milioane de chinezi.