Jihadistii gruparii teroriste Statul Islamic (SI) au preluat joi in totalitate controlul asupra orasului antic Palmyra, un nou revers pentru regimul lui Bashar al-Assad si un motiv de ingrijorare pentru comorile arheologice pe care le gazduieste aceasta bijuterie a desertului sirian, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In Irakul vecin, o contra-ofensiva este organizata pentru recucerirea Ramadi, capitala provinciei majoritar sunite Al-Anbar, care a cazut duminica in mainile SI.

Militiile siite sustinute de Iran ar urma sa conduca aceasta contra-ofensiva pentru preluarea controlului asupra Ramadi (100 km vest de Bagdad).

Pana in prezent, militiile siite erau tinute departe de Al-Anbar pentru a evita pierderea oricarui sprijin in randul populatiei majoritar sunite din aceasta provincie. America a admis ca militiile siite au de acum "un rol de jucat atat timp cat raman sub controlul guvernului irakian".

De altfel, Statele Unite, in fruntea unei coalitii internationale anti-jihadiste, a anuntat o "reexaminare" a strategiei din Irak pentru a putea "ajuta" autoritatile sa recucereasca acest oras "cat mai curand posibil".

"SI controleaza cvasi-totalitatea Palmyrei", anunta miercuri seara directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, care a vorbit despre o "retragere masiva a fortelor regimului din toate sectoarele". Acesta a precizat insa ca jihadistii nu au intrat inca in inchisoare (est) si nici in sediul serviciilor militare de informatii (vest) unde se afla un mare numar de soldati.

Un militant din Palmyra, Mohamed Hassan al-Homsi, a declarat pentru AFP ca aviatia a lansat raiduri asupra SI dupa ce jihadistii au preluat controlul asupra orasului.

Valoarea istorica a acestei oaze aflata la circa 240 km nord-est de Damasc este inestimabila, deoarece adaposteste ruinele monumentale ale unui mare oras care a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice. Arhitectura sa uneste tehnici greco-romane cu traditii locale si este influentata de persi, potrivit UNESCO.

Orasul are o importanta strategica pentru SI deoarece deschide drumul spre marele desert sirian, care se invecineaza cu provincia Al-Anbar din Irak.

O cucerire totala a Al-Anbar ar permite SI sa-si intareasca prezenta la granita Bagdadului, a Arabiei Saudite si a Iordaniei.