Politia britanica investigheaza acuzatii de abuz sexual impotriva unor minori, dosar in care sunt suspectate peste 1400 de persoane, printre care si 261 descrise de autoritati drept "persoane de importanta publica", inclusiv zeci de politicieni si vedete de televiziune, informeza Reuters.

Numeroasele scandaluri de abuz sexual asupra minorilor din ultimii ani au determinat guvernul de la Londra sa lanseze o ancheta publica majora si politia sa faca o investigatie de amploare plecand de la acuzatii mai vechi de abuzuri sexuale comise de persoane in pozitii de putere.

Ofiterul Simon Bailey, care conduce investigatia numita "Operatiunea Hidrantul", a declarat ca 1.433 de persoane sunt investigate, dintre care 216 sunt decedate.

Printre suspecti se numara 135 de personalitati din sfera televiziunii, radioului sau cinematografiei, 76 de politicieni din politica locala sau nationala, 43 de personalitati din industria muzicala si 7 persoana din lumea sportului.

"Investigatia este de amploare si o marturie a felului in care se schimba atitudinea fata de victime", a declarat Sheila Taylor, director executiv al National Working Group Network, o organizatie caritabila care are in vedere exploatarea sexuala a copiilor.

Subiectul abuzurilor sexuale asupra minorilor a intrat in atentia publica in 2012 cand fostul prezentator BBC Jimmy Savil, decedat in 2011, a fost acuzat ca a abuzat sute de victime pe parcursul mai multor decenii.

Ulterior, alte nume cunoscute au fost condamnate, fiind aduse acuzatii si impotriva unor fosti politicieni, dintre care unii decedati. Totodata, detectivii investigheaza acuzatii plangeri potrivit carora personalitati in pozitii de putere au fortat politisti sa renunte la anchete asupra unor cercuri de pedofilie in care erau implicate persoane de profil inalt.

Bailey a precizat ca 666 dintre presupusii atacatori investigati ar fi comis abuzuri in cadrul unor institutii precum scoli, case de copii si institutii religioase.