Rusia se declara "foarte preocupata" de situatia din Macedonia, unde opozitia cere demisia premierului Nikola Gruevski, si crede ca evenimentele din aceasta tara au fost "orchestrate din exterior" din cauza atitudinii pro-ruse a autoritatilor de la Skopje, scrie AFP.

"Suntem foarte preocupati (...) Evenimentele din Macedonia sunt orchestrate din exterior, de o maniera destul de grosolana", a afirmat Lavrov, citat de agentia de presa RIA-Novosti, apreciind ca actuala criza urmareste sa puna presiune asupra lui Gruevski "deoarece a refuzat sa se alature sanctiunilor impotriva Rusiei".

Premierul macedonean a sustinut proiectul gazoductului South Stream si "s-a declarat gata sa coopereze" la alte proiecte care vizeaza aducerea gazului rusesc spre Europa, a continuat Lavrov, in fata Consiliului Federatiei, camera superioara parlamentului rusesc.

La inceputul lui mai, ministerul rus al Afacerilor externe avertizase impotriva "consecintelor periculoase" ale manifestatiilor antiguvernamentale ale opozitiei macedonene "incitata de Occident", potrivit Moscovei, sa provoace o schimbare de regim.

Macedonia, fost republica iugoslava cu 2,1 milioane de locuitori in majoritate slavi si un sfert albanezi, este marcata de la inceputul anului de o grava criza politica ce opune principalele formatiuni slave.