Presedintele principalei organizatii patronale britanice va cere miercuri companiilor sa isi faca auzita vocea pentru a garanta mentinerea Regatului Unit in Uniunea Europeana, scrie AFP.

Dezbaterea s-a intensificat in Marea Britanie in ceea ce priveste mentinerea sau nu a regatului in UE dupa victoria premierului conservator David Cameron la alegerile parlamentare din 7 mai si reiterarea promisiunii de a organiza un referendum asupra acestei chestiuni pana la finele lui 2017. Se discuta chiar de devansarea scrutinului in 2016 pentru a scurta perioada de incertitudine.

"Companiile trebuie sa fie foarte limpezi asupra faptului ca a ramane un stat membru este in interesul national", va spune Mike Rake, presedintele Confederatiei industriilor britanice (CBI), in cadrul dineului anual al acestei influente organizatii care afirma ca vorbeste in numele a 190.000 companii din intreaga tara.

"Uniunea Europeana este esentiala pentru prosperitatea nationala. Ea ne permite sa definim un program comercial, sa fim parte a celui mai vast acord de liber-schimb negociat vreodata (TTIP, in curs de negociere cu SUA) si sa fim capabili sa concuram cu giganti mondiali precum China si India, sustine acesta.

"Companiile vorbesc din ce in ce mai mult de aceasta chestiune cruciala si a venit timpul sa marim volumul", spune Rake, care considera ca britanicii vor trebui sa aleaga intre "deschidere si izolare", intre a "desena viitorul sau a reveni in trecut".

In randul industriasilor exista insa si voci discordante: luni, liderii celui mai mare producator de utilaje de constructii, JCB, au cerut tarii sa paraseasca UE daca aceasta nu se reformeaza. Directorul general al companiei a subliniat ca opozitia fata de "Brexit" este "mult prea alarmista in ceea ce priveste consecintele" iar Marea Britanie, a sase putere economica mondiala, este capabila sa reziste de una singura.