Albania sugereaza, intr-un document trimis Guvernului de la Atena pe tema drepturilor de exploatare a zacamintelor petroliere, ca are pretentii teritoriale din partea Greciei, informeaza site-ul publicatiei Kathimerini, citat de Mediafax.

Saptamana trecuta, Guvernul de la Tirana a cerut Atenei sa revizuiasca planurile de exploatare a hidrocarburilor in Marea Ionica, argumentand ca activitatile de exploatare s-au extins in apele teritoriale albaneze. In cadrul demersului, Albania cere si hartile cu zacamintele de petrol din provincia Epirus, situata in nord-vestul Greciei.

Potrivit unor surse diplomatice, solicitarea este o revendicare teritoriala clara din partea Albaniei, vizand frontiera dintre cele doua tari.

Autoritatile elene interpreteaza gestul ca fiind unul inspirat de miscarea nationalista numita "Albania Mare", care vizeaza regiuni in care traiesc etnici albanezi.

Potrivit unor harti prezentate in anul 2011 de ministrul grec al Energiei din acea perioada, Yiannis Maniatis, actiuni de explorare privind zacamintele petroliere fusesera efectuate la nord de provincia elena Ioannina, situata in apropierea frontierei cu Albania. Administratia de la Tirana nu a avut nicio reactie la acea vreme.