Cardinalul leton Janis Francis Pujats a acuzat luni Uniunea Europeana ca promoveaza homosexualitatea, considerand ca politica UE este mai rea decat cea a lui Hitler sau Stalin, scrie AFP.

"E dur de spus, dar chiar si regimurile lui Hitler si Stalin nu au indraznit sa ridice pederastia la rang de politica de stat", a acuzat acesta, in fata unei comisii parlamentare.

"Din nefericire aceasta infamie a devenit realitate in UE. (...) UE a lansat o cruciada interna impotriva credintei crestine", a spus acest cardinal, in varsta de 84 de ani.

Omul bisericii a facut aceste afirmatii in fata unei comisii parlamentare insarcinate cu examinarea cauzelor care au condus la caderea acoperisului unui supermarket, accident soldat cu 54 de morti in 2013.

Cardinalul pare sa fi stabilit o legatura intre homosexualitate si catastrofa, afiramand "disparitia moralitatii" poate fi una dintre cauzele catastrofei, mai degraba de o eroare de constructie.

"Nu exista motive tehnice pentru aceasta tragedie", a sustinut el, inainte de a se indeparta de subiect si a se lansa in comparatii intre UE si dictaturile germana si sovietica.

Atat Hitler cat si Stalin au reprimat violent homosexualitatea.

Societatea letona este mai degraba conservatoare. Dar seful diplomatiei, Edgars Rinkevics, si-a anuntat homosexualitatea in 2014. Unul dintre cele mai mari festivaluri homosexuale din Europa, Europride, va avea loc la Riga in perioada 15 - 21 iunie.