Rusia a decis sa puna capat tranzitului de material militar si de armament pe teritoriul sau catre Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (FIAS) in Afganistan, potrivit unei decizii a premierului rus Dmitri Medvedev publicata luni si citata de AFP.

"Ministerul rus al Afacerilor externe este insarcinat sa informeze guvernele statelor straine si organizatiile internationale de sfarsitul tranzitului (...) via teritoriul rus a armamentelor, precum si a materialului militar destinat Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate in Afganistan", condusa de NATO, potrivit decretului semnat de Medvedev.

Rusia a acordat in 2001 autorizatia de survol a teritoriului sau pentru transferul fortelor NATO in Afganistan, iar in 2008 a acceptat tranzitul feroviar a materialului nemilitar.

SUA au inceput actiunea lor militara in Afganistan dupa atentatele din 11 septembrie 2001, rasturnand regimul taliban, care a refuzat sa rupa legaturile cu al-Qaeda.

La momentul maxim al interventiei conduse de americani, circa 130.000 de soldati erau prezenti in aceasta tara. Acum nu mai sunt decat 12.500 de soldati, in majoritate americani, insarcinati in principiu cu instruirea fortelor afgane.

Washingtonul vizeaza o retragere totala a trupelor din Afganistan pana la finele lui 2016.