La o luna dupa un naufragiu dramatic, Uniunea Europeana va stabili luni o operatiune navala pentru a opri activitatea traficantilor care exploateaza situatia imigrantilor gata sa faca orice ca sa traverseze Marea Mediterana catre Europa. Aceasta misiune fara precedent presupune desfasurarea de nave de razboi si avioane de supraveghere a armatelor europene in largul coastelor Libiei, platforma majora a traficantilor, scrie AFP.

Este nevoie de un acord al ONU si nu va fi cu adevarat lansata decat in luna iunie, dar operatiunea va fi decisa in mod oficial luni, de catre cei 28 de ministri UE de Externe, dupa o intrevedere cu omologii lor de la Aparare.

Uniunea Europeana, acuzata de pasivitate sau indiferenta, se afla sub presiune in timp ce dramele imigratilor se succed in Mediterana. Cea care a emotionat toata Europa si i-a determinat pe liderii sai sa actioneze a avut loc in noaptea de 18 spre 19 aprilie.

A costat viata a 800 de persoane, cele mai multe au fost blocate in cala unei nave care s-a rasturnat in largul coastelor Libiei.

Fluxurile de imigranti sunt mult mai mari in acest an decat in 2014: intr-o singura zi, circa 2.000 oameni au fost salvati 14 mai in cadrul unor operatiuni coordonate de paza de coasta italiana.

Reuniti de urgenta la 23 aprilie, liderii UE au cerut o operatiune de "captura si distruge a ambarcatiunilor" contrabandistilor proveniti din Libia inainte de a fi folosite.