Agentia de stiri multimedia Sputnik a anuntat lansarea portalului sau in Republica Moldova. Noul portal va transmite in limbile moldoveneasca si rusa.

Informatia in limbile moldoveneasca si rusa este transmisa si la radio.

"Resursa accesibila pe adresa sputnik.md si ru.sputnik.md, e chemata sa reflecte toata multitudinea de opinii pe teme internationale atat pentru auditoriul moldovenesc, dar si pentru toata lumea care se intereseaza de Moldova", sustine Sputnik.

Sputnik este un serviciu de stiri multimedia lansat in noiembrie 2014 de Rossiya Segodnya, o agentie detinuta si operata de guvernul rus, infiintata prin decret de Vladimir Putin pe 9 decembrie 2013.

Sputnik a inlocuit agentia de stiri RIA Novosti la nivel international si Vocea Rusiei.

Republica Moldova face pasi timizi pentru a se opune propagandei de la Kremlin,insa deocamdata doar la nivel de initiative ale unor ONG de media. Guvernul moldovean si celelalte institutii publice sunt deocamdata imune la avertismentele societatii civile, iar propaganda rusa - prin intermediul mass-media de la Moscova - continua sa detina monopolul asupra spatiului informational al Republicii Moldova, mai ales in sfera audiovizualului.

Războiul informațional declanșat de Rusia în mediul on-line din fostele state sovietice, acum state independente, functioneaza la turatie maxima.

Europenii vor sa treaca la ofensiva pentru a contracara campaniile de dezinformare ale Rusiei, pe fondul crizei ucrainene, dar descopera ca au o marja limitata de manevra.

Membri importanti ai Congresului american fac lobby pentru repornirea propriei masini de propaganda, aflata in conservare in estul Europei dupa sfarsitul razboiului rece, a scris The Guardian. Se doreste astfel contracararea avalansei media provenita de la surse precum canalele TV si posturile de stiri rusesti, de la „trolii” de pe internet ai Kremlinului si de la thinktank-uri ce promoveaza linia oficiala a Moscovei.