Este reala stirea privind executarea cu un tun antiaerian a ministrului nord-coreean al Apararii, anuntata de Seul? Mai multe semne de intrebare au aparut joi, iar serviciile sud-coreene de informatii au admis ca nu au putut verifica aceasta informatie, scrie AFP.

Miercuri, intr-o sedinta a unei Comisii parlamentare, Han Ki-Beom, director adjunct al serviciilor nationale de informatii (NIS), a anuntat ca Hyon Yong-Chol a fost victima unei epurari.

NIS a adaugat ca ministrul ar fi putut fi executat cu un tun antiaerian in jurul datei de 30 aprilie, in fata a sute de persoane, intr-o academie militara din nordul Phenianului.

Acest anunt a provocat stupoare, tinand prima pagina a presei internationale, dar serviciile secrete sud-coreene au subliniat joi ca aceasta presupusa executie nu a fost niciodata confirmata.

Un lucru este sigur pentru NIS, "Hyon a fost victima unei epurari", a declarat un purtator de cuvant al agentiei. Ramane de aflat ce s-a intamplat cu el. "Exista rapoarte ale serviciilor care arata ca ar fi putut fi executat dar trebuie verificate", a adaugat acest purtator de cuvant.

Confuzia e datorata in parte modului in care se deruleaza aceste sedinte ale comisiilor parlamentare cu NIS.

Ele sunt organizate cu usile inchisa, iar ulterior parlamentari desemnati in acest sens transmit presei ce s-a discutat.

Deputatii au explicat ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un i-a reprosat ministrului sau insubordonarea, lipsa de loialitate si faptul ca a motait in timpul unei parade militare.

Daca executia se confirma, ar fi vorba de o noua demonstratie a caracterului nemilos al tanarului lider nord-coreean, care la finele lui 2013 si-a executat unchiul si fostul sau mentor, Jang Song-Thaek, acuzat intre altele de coruptie si tradare.

"Foarte improbabil"

De notat ca NIS a mai comis in trecut erori de analiza. O serie de deputati prezenti la sedinta de miercuri si specialisti in Coreea de Nord se indoiesc de aceasta informatia.

Astfel, Shin Kyoung-Min, un deputat de opozitie, gaseste "bizar" faptul ca televiziunea nord-coreeana a difuzat imagini cu ministrul dupa pretinsa sa epurare, in conditiile in care personalitatile cazute in dizgratie dispar imediat din presa oficiala: ele sunt exilate la tara, inchise sau ucise.

Ori, ultimele imagini cu Hyon alaturi de Kim Jong-Un au fost difuzate in 12 mai.

"Daca Hyon a fost intr-adevar epurat si chiar executat televiziunea nu ar fi comis niciodata un astfel de gest", a declarat Shin Kyoung-Min.

O simpla cautare a numelui Hyon pe site-ul Rodong Sinmun, ziarul partidului unic nord-coreean, ofera zeci de rezultate. Ultimul articol mentionat dateaza din 30 aprilie.

Aceeasi cautare pe site-ul oficial al regimului, Uriminzokkiri, produce de asemenea sute de rezultate. Orice referinta la Jang a fost stearsa dupa executarea sa.

Articolul din 30 aprilie arata ca Hyon a asistat la un concert in 28 si 29 alaturi de numerosi alti responsabili. Este "foarte improbabil" ca regimul comunist sa-l fi arestat si executat a doua zi, remarca Cheong Seong-Chang, analist la Sejong Institute din Seul.

"Este dificil de crezut ca a fost executat subit", argumenteaz el.