Sefii diplomatiilor rusa, Serghei Lavrov, si americana, John Kerry, au aratat marti, la Soci, primele semnele de destindere dintre tarile lor, dupa mai mult de un an de criza in Ucraina, scrie AFP.

In conditiile in care cele doua mari puteri traverseaza cea mai grava criza diplomatica de la caderea URSS, in 1991, simpla venire a unui secretar american de Stat, prima vizita a unui inalt responsabil american de la declansarea conflictului din Ucraina, este in sine semnul unei vointe de a reinnoi legaturile.

"Nu am fost mereu de acord in timpul conversatiei noastre, dar intalnirea de azi ne-a permis sa ne intelegem mai bine", a afirmat Lavrov, intr-o conferinta comuna de presa cu Kerry, la capatul unor discutii de patru ore cu presedintele Vladimir Putin.

Kerry, care urmeaza sa se deplaseze miercuri la Antalya, in Turcia, pentru a participa la un summit NATO, a subliniat la randul lui "nevoia urgenta" de a gasi o pozitie comuna in dosarele spinoase care agita lumea.

Acesta a avansat ideea unei ridicari a sanctiunilor internationale, adoptate dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, daca armistitiul este respectat in Ucraina - o modalitatea de a reminti rusilor influenta pe care o au asupra separatistilor.

Secretarul american de stat si omologul sau rus au "cazut de acord (...) pentru a se concentra asupra unui singur obiectiv: a proceda de asa maniera ca cei care au semnat acordurile din 12 februarie (de la Minsk, n.r.) sa le respecte", a anuntat Lavrov.

Kerry a apreciat ca "recursul la forta de catre orice parte (a conflictului din Ucraina) in acest moment ar fi extrem de distrugatoare", domolind astfel ambitiile presedintelui Petro Poroshenko de a relua, spre exemplu, controlul asupra aeroportului din Donetsk, care se afla in mainile separatistilor.

Pe langa conflictul ucrainean, cei doi barbati au discutat despre conflictul sirian si programul nuclear iranian, unde un acord definitiv ar trebui sa fie gasit inainte de 30 iunie.

"Intelegem cu totii ca unitatea este (...) cheia unui acord bun", a indicat Kerry. "Rusia si Statele Unite sunt aliate in acest efort", a subliniat el, adaugand ca vanzarea de rachete rusesti S-300 catre Teheran "nu incalca legea internationala".

Inaintea conferintei de presa, John Kerry a salutat un schimb "franc" cu omologul sau rus, pe contul sau de Twitter. "Este important sa conservam liniile de comunicare intre Statele Unite si Rusia atunci cand ne aplecam asupra problematicilor mondiale urgente", scris Kerry.

La randul sau, diplomatul rus a caracterizat drept "lunga si franca" discutia cu Kerry.

Cu o ora inainte de conferinta de presa, atunci cand Vladimir Putin discuta in continuare cu John Kerry in reseditna sa de la Malul Marii Negre, ministerul rus al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat cu un ton mai dur.

"Rusia este pregatita pentru o cooperare constructiva cu SUA (...) in acelasi timp aceasta cooperare nu este posibila decat pe o baza dreapta si echitabila, fara tentative de dictat sau constrangere", se afima in acest comunicat.

"Criza actuala in relatiile cu Washingtonul nu este responsabilitatea noastra", a afirmat Moscova. "Continuarea unei confruntari, cu tentative de presiune asupra noastra prin intermediul sanctiunilor, este o cale care nu duce nicaieri", a adaugat diplomatia rusa.

La inceputul serii, intr-o atmosfera destinsa, sub soarele orasului Soci, Kerry, insotit de Lavrov, a depus o coroana de flori in memoria soldatilor sovietici decedati in cel de-al Doilea Razboi Mondial.