Scorul obtinut duminica la prezidentiale de presedintele polonez in functie, Bronislaw Komorowski, care ca va intra intr-un al doilea tur dificil la 24 mai, este un avertisment serios pentru a liberali aflati de opt ani la putere in Polonia, cu cateva luni inainte de legislative, scrie AFP.

Candidatul conservator al opozitiei Andrzej Duda, in varsta de 42 de ani, a fost surpriza primului tur de scrutin, situandu-se in frunte.

Potrivit rezultatelor finale anuntate in noaptea de luni spre marti de catre Comisia Electorala,Duda a obtinut 34,76% din voturi fata de 33,77% pentru Komorowski, in varsta de 62 de ani, pe care toate sondajele pre-electorale il dadeau ca favorit.

Un candidat contestatar, rockerul in varsta de 51 ani, Pawel Kukiz, s-a clasat al treilea, cu 20,8%, rezultat dincolo de orice asteptari, obtinut cu ajutorul tinerilor.

Ales pentru primul sau mandat in 2010, Komorowski este sprijinit de partidul de guvernamant Platforma Civica (PO, centru dreapta). "Este un cartonas galben pentru PO", a declarat analistul politic Stanislaw Mocek.

Komorowski insusi a recunoscut ca este un "avertisment serios" pentru "tabara puterii", in sensul larg al termenului.