Militari rusi parasesc armata din cauza conflictului din Ucraina, afirma activisti in domeniul drepturilor omului si unii dintre acesti militari, ale caror declaratii pun la indoiala pozitia Kremlinului, potrivit caruia nu au fost trimise trupe in tara vecina, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Insa, potrivit agentiei, probe ale faptului ca rusi lupta in Ucraina - echipament rusesc in estul tarii, marturii ale familiilor unor militari si unor ucraineni care sustin ca au fost capturati de forte aeropurtate ruse - sunt "abundente". De asemenea, asociati ai lui Boris Nemtsov, un critic al Kremlinului asasinat in februarie, urmeaza sa publice in curand un raport prin care, afirma ei, vor aduce noi dovezi despre prezenta militarilor rusi in Ucraina.

Cinci militari care au parasit armata, dintre care doi spun ca au preferat ca mai degraba sa faca acest lucru decat sa lupte in Ucraina, si-au povestit experientele pentru Reuters, in acest material in execlusivitate.

Unul dintre ei, originar din Moscova, a declarat ca a fost trimis anul trecut la exercitii in sudul Rusiei, dar a ajuns in Ucraina, cu un convoi de vehicule blindate. "Dupa ce am trecut frontiera, un locotenent-colonel ne-a spus ca putem fi trimisi la inchisoare daca nu indeplinim ordinele. Unii militari au refuzat sa stea acolo", a declarat barbatul, care a facut parte dintr-o unitate de elita din cadrul Diviziei de tancuri Kantemirovskaia. Reuters precizeaza ca acesta si-a spus numele, dar a solicitat protectia anonimatului, temandu-se de represalii.

Fostul tanchist afirma ca a cunoscut doi militari care au refuzat sa ramana acolo. "Au fost dusi undeva. Locotenent-colonelul a spus ca au fost deschise anchete penale impotriva lor, dar, in realitate - noi i-am sunat dupa aceea - erau acasa. Tocmai demisionasera", spune el.

Presedintele rus Vladimir Putin a dezmintit in mai multe randuri ca Moscova a trimis forte sa-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntarile armate continua sa faca victime, in pofida armistitiului din februarie. Un purtator de cuvant al lui Putin a luat in deradere asemenea acuzatii din partea NATO, unor guverne occidentale si Kievului. Oficialii rusi sustin ca eventuali militari care lupta in Ucraina sunt "voluntari" si-i ajuta pe rebeli pentru ca asa doresc.

Fostii militari rusi care au stat de vorba cu Reuters, dar si activistii din domeniul drepturilor omului, declara ca asupra militarilor carora le era teama ca puteau fi trimisi in Ucraina s-au exercitat presiuni sa mearga acolo.

Fostul tanchist originar din Moscova subliniaza ca el nu s-a fi dus voluntar in Ucraina. "Pentru ce? Nu este razboiul nostru. Daca trupele ar fi fost in mod oficial acolo, ar fi fost alta poveste", a declarat el.

El afirma ca a fost trimis sa lupte in Ucraina vara trecuta si a revenit in Rusia in septembrie, cand au avut loc primele negocieri de pace. Echipajul din care a facut parte a operat un tanc de tip T-72B3 modernizat, a precizat el. "(Cand am ajuns inapoi in Rusia) am fost aliniati si ni s-a spus ca fiecare va primi o indemnizatie zilnica, prime pentru lupte si medalii", a spus el, adaugand ca militarii nu au primit primele la care se asteptau. "Am decis sa plecam. Am fost 14", spune el.

Numele a noua militari care au parasit Divizia Kantemirovskaia sunt metionate intr-un schimb de scrisori intre Viktor Miskovet, seful Departamentului pentru resurse umane din cadrul Districtului Militar de Vest, si Valentina Melnikova, conducatoarea Aliantei Comitetelor Mamelor Soldatilor, o asociatie cu sediul la Moscova.

In aceste scrisori, la care Reuters precizeaza ca a avut acces, activisti in domeniul drepturilor omului i-au cerut lui Miskovet sa aprobe demisiile militarilor, dar oficialii au refuzat, a declarat unul dintre militarii respectivi pentru Reuters. Scrisorile nu mentioneaza Rusia. Militarii au parasit armata pe 12 decembrie, potrivit unei scrisori semnate de Miskovet, scrie Reuters, care precizeaza ca nici el si nici adjunctul sau nu au raspuns apelurilor telefonice ale agentiei.

Trei militari din lista, contactati de Reuters, au confirmat ca au parasit armata recent, dar au refuzat sa discute despre Ucraina. Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a refuzat sa comenteze despre parasirea armatei de catre tanchisti sau trimiterea unitatii din care au facut parte in Ucraina.

- Stimulente financiare

In Rusia, toti barbatii cu varsta intre 18 si 27 de ani sunt obligati sa efectueze 12 luni de serviciu militar, iar prin lege ei nu pot fi trimisi in strainatate. Insa, potrivit unor activisti in domeniul drepturilor omului, oficiali militari le promit stimulente financiare pentru a semna contracte ca militari profesionisti, iar ulterior exercita presiuni asupra lor sa se duca in Ucraina.

Liderul asociatiei "Cetatean. Armata. Drepturi", Serghei Krivenko, membru al unei comisii pentru drepturile omului create de Kremlin, declara ca unii comandanti militari incearca sa gaseasca tot mai multi "voluntari" care sa plece in Ucraina, "dar 'voluntar' cu ghilimele, pentru ca presiunile sunt dure", afirma el.

Potrivit lui Krivenko, comandantii folosesc o abordare de tipul sanctiuni sau stimulente. Ei le ofera militarilor cu contract care vor sa mearga in Ucraina recompense financiare importante. Daca militarii refuza, li se cere sa demisioneze, precizeaza el. "Nu poti ancheta penal pe cineva ca nu a urmat un ordin, pentru ca ordinul nu exista pe hartie. Este exclusiv oral", a spus acesta.

Incepand din 2012, soldele militarilor au crescut, afirma Krivenko, potrivit caruia aproximativ 30 de militari cu care s-a intalnit la Murmansk i-au spus ca au fost in Ucraina. "Acum primesc, 20.000, 30.000, 40.000 de ruble pe luna, in functie de grad. Unii primesc chiar 60.000 de ruble", a declarat el pentru Reuters, care precizeaza ca salariul mediu in Rusia este de 30.000 de ruble (580 de dolari). Reuters scrie ca nu a putut verifica din surse independente afirmatiile lui Krivenko.