Premierul moldovean Chiril Gaburici a cerut supravegherea stricta a omului de afaceri Ilan Shor, pentru a exclude plecarea din tara a acestuia. Solicitarea a fost adresata ministerului Afacerilor Interne, la sedinta operativa a Cabinetului de ministri din aceasta dimineata, care s-a desfasurat la Ministerul Justitiei, informeaza Unimedia.

Chiril Gaburici, premierul Republicii MoldovaFoto: AGERPRES

"Domnule ministru Balan, in presa au aparut informatii precum ca Ilan Shor ar putea parasi tara. Dat fiind faptul ca omul de afaceri este invinuit in dosarul penal deschis pe marginea delapidarilor de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, va rog, in perioada in care Shor se afla in arest la domiciliu, sa intensificati monitorizarea locuintei acestuia, astfel incat sa nu ne pomenim in situatia ca a disparut din tara si nu poate fi gasit", a spus premierul de la Chisinau.

"La moment, situatia din sistemul financiar-bancar este extrem de importanta pentru tara. De aceea, nu ne putem permite nici un fel de eroare de sistem in acest caz", a subliniat Gaburici.

Presedintele Republicii Moldova a evitat, insa, din nou sa spuna daca a stiut sau nu despre situatia din sectorul bancar, dupa ce adjunctul Serviciului de Informaţii şi Securitate a declarat ca acesta a fost informat.

"Am problemele mele la care ma gandesc in alta parte acuma. O sa facem, un presedinte nu trebuie sa iasa intamplator si sa raspunda la oarecare. -Nu sunteti oarecare...-Trebuie sa vin pregatit, orice cuvant este hotarat, pe urma il criticati pe presedinte ca nu asa o zis sau o facut. Eu traiesc azi cu sarbatoarea de ieri", a spus Nicolae Timofti potrivit inprofunzime.md.

Omul de afaceri Ilan Shor a ramas in arest la domiciliu. Curtea de Apel a decis sa pastreze incheierea Judecatoriei Buiucani dupa ce avocatul lui Shor a prezentat un certificat de boala al invinuitului, scrie Unimedia. Anterior, procurorii cerusera schimbarea masurii din "arest la domiciliu" in "arest" pentru 30 de zile in izolator.

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public in urma cu o saptamana raportul Kroll privind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzata pana acum disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari.

Numele omului de afaceri Ilan Shor si al grupului sau de firme este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.