"Fiecare dintre noi are cel putin o ruda care este plecata peste hotare. Fiecare dintre noi stie cum este acolo, stie cate putem invata si cat avem de muncit pentru a aduce Europa la noi acasa", a declarat duminica premierul de la Chisinau, Chiril Gaburici, potrivitUnimedia.

Chiril Gaburici, premierul Republicii MoldovaFoto: AGERPRES

"Anume integrarea europeana va aduce bunastare, pace si siguranta Republicii Moldova" a declarat acesta la inaugurarea Oraselului European 2015, care s-a desfasurat duminica la Chisinau, cu prilejul Zilei Europei.

Gaburici a subliniat ca integrarea europeana este prioritate a Guvernului Republicii Moldova si a sustinut ca tara lui are tot sprijinul partenerilor europeni in acest parcurs.

Premierul Moldoven a spus insa ca este inca mult de muncit pentru realizarea obiectivelor propuse: "Eforturile noastre de integrare europeana au loc intr-o atmosfera de tensiuni sociale, probleme economice si nivel fara precedent al coruptiei. Ne asumam angajamentul sa muncim mult pentru a recupera increderea poporului si a partenerilor externi".

Evenimentul s-a desfasurat in Piata Marii Adunari Nationale, cu participarea Presedintelui tarii Nicolae Timofti, sefului Delegatiei UE in Republica Moldova, Pirkka Tapiola, primarului capitalei, Dorin Chirtoaca si ambasadorilor tarilor membre ale comunitatii europene, acreditati la Chisinau.

Sperante mici pentru Summitul de la Riga

Ultima versiune a declaratiei pregatite pentru Summitul de la Riga al Parteneriatului Estic de luna viitoare contine prea putine vesti bune pentru Republica Moldova, Ucraina si Georgia, care aspira sa adere la UE, si subliniaza ambitiile tot mai reduse ale Uniunii fata de vecinii sai de la est, scria RFE/RL la inceputul lunii mai.

Potrivit postului Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), care scrie pe site ca a vazut documentul, textul a fost dezbatut timp de o luna la Bruxelles, de catre diplomati din statele membre UE, iar versiunea initiala, intocmita de catre Serviciul European pentru Actiune Extena (SEAE), a fost modificata.

Documentul, care urmeaza sa fie adoptat de catre sefii de guverne la Summitul de la Riga, prevazut in perioada 21-22 mai, a fost trimis celor sase state membre ale Parteneriatului - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina - spre informare si este de asteptat sa provoace frustrari la Chisinau, Kiev si Tbilisi.

Cele trei tari, care au semnat recent acorduri de asociere cu UE, sperau ca Summitul de la Riga sa le recunoasca in mod clar aspiratiile ca intr-o zi sa adere la blocul european. Insa exista putine indicii, la acest moment, ca acest lucru se va intampla, potrivit RFE/RL.

In text se arata doar ca, "in cadrul Politicii Europene de Vecinatate si Parteneriatului Estic, participantii reafirma dreptul suveran al fiecaru partener de a alege liber nivelul ambitiilor si scopurilor la care aspira in legatura cu Uniunea Europeana. Revine UE si (membrilor sai) suverani sa decida cum vor sa procedeze in relatiile lor".