Presedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a declarat ca tara sa nu va mai marca niciodata Ziua Victoriei impreuna cu Rusia, denuntand politicile expansioniste ale Kremlinului si acuzandu-l pe omologul sau rus, Vladimir Putin, ca incearca sa creeze un nou "imperiu".

Petro PoroshenkoFoto: Agerpres/Xinhua

Ucraina a celebrat vineri, la fel ca tarile occidentale, victoria impotriva Germaniei naziste in al II-lea Razboi Mondial, scrie Mediafax.

Poroshenko a denuntat folosirea de catre Rusia a cuvantului "fascist" pentru a cataloga protestele care au condus in 2014 la inlaturarea presedintelui pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Moscova a denuntat in mai multe randuri metodele "fasciste" ale Administratiei pro-occidentale de la Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei, soldat cu cel putin 6.200 de morti.

"Este culmea cinismului ca Ucraina sa fie catalogata drept un presupus stat fascist. Scopul acuzatiilor este justificarea in fata poporului rus a actiunilor criminale, a agresiunii Rusiei contra Ucrainei", a spus Poroshenko, potrivit Reuters.

"Nu vom mai marca niciodata Ziua Victoriei odata cu Rusia, care foloseste cu sange rece aceasta sarbatoare ca pretext pentru justificarea politicilor expansioniste, pentru tinerea vecinilor in sfera sa de influenta si pentru crearea din nou a unui imperiu", a acuzat Poroshenko sambata.

Rusia celebreaza, sambata, 70 de ani de la victoria impotriva Germaniei naziste in al II-lea Razboi Mondial, momentul central fiind parada militara din Piata Rosie. La parada asista presedintele Vladimir Putin, omologul sau chinez, Xi Jinping, indian, Pranab Mukherjee, seful statului egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, si liderul Cubei, Raul Castro.

La parada militara - o demonstratie a armamentului rus de ultima generatie - este prezent si secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Noul tanc Armata T-14 este piesa centrala a paradei militare din centrul Moscovei, la care sunt prezentate si rachete balistice intercontinentale. Aproximativ 16.000 de militari rusi participa la eveniment, fiind asteptati si 160.000 de spectatori.

Pe fondul crizei din Ucraina, liderii europeni si americani - aliatii Rusiei in al II-lea Razboi Mondial - nu participa la parada. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, vor sosi la Moscova dupa parada militara.