Un elicopter militar s-a prabusit vineri intr-o scoala in nord-estul Pakistanului, a anuntat armata pakistaneza, potrivit AFP.Ambasadorii Norvegiei si Republicii Filipine in Pakistan, precum si sotiile ambasadorilor Malaeziei si Indoneziei, si-au pierdut viata in accidentul aviatic. Se inregistreaza 7 morti, inclusiv cei 3 membri ai echipajului.

Valea NaltarFoto: Google Maps

Ora 14:34 MAE: Potrivit primelor date furnizate de armata pakistaneza, elicopterul s-a prabusit din cauza unor defectiuni tehnice si nu exista date ca ar fi vorba despe un atac terorist. MAE mai precizeaza ca 7 persoane si-au pierdut viata, printre care cei doi ambasadori, sotiile altor doi ambasadori si 3 pakistanezi - membri ai echipajului.

Ora 13:21 O grupare talibana a revendicat atacul asupra elicopterului, tinta fiind premierul pakistanez.

Intr-o declaratie de presa, talibanii pakistanezi din cadrul TTP, primii care revendica in general atacurile spectaculoase, au anuntat ca ei au prabusit elicopterul cu ajutorul unei rachete sol-aer, intr-o zona din Himalaya controlata puternic de armata pakistaneza si in care rebelii islamisti nu au o prezenta cunoscuta.

Insurgentii au mai afirmat ca tinta ar fi fost premierul pakistanez Nawaz Sharif. Acesta are planificata vineri o vizita la Gilgit, resedinta regiunii Gilgit-Baltistan, insa nu era asteptat in satul Noman, unde s-a produs incidentul, si ca nu se afla in niciunul dintre cele 3 elicoptere, au declarat mai multe surse pnetru AFP.

Ora 12:57Presedintele Klaus Iohannis a confirmat ca ambasadorul roman se afla in siguranta si ca a suferit doar cateva rani usoare in urma accidentului.

Ora 12:18 Ministerul de Externe informeaza ca in elicopter se afla si ambasadorul Romaniei la Islamabad, Ion Emilian, care se afla in siguranta.

MAE precizeaza ca a reusit ulterior sa-l contacteze telefonic pe ambasadorul roman, care a confirmat ca este in afara oricarui pericol.

O delegatie de diplomati si de jurnalisti se deplasa vineri la bordul a trei elicoptere MI-17 in regiunea Gilgit-Baltistan, cand unul dintre elicoptere s-a prabusit la aterizare intr-o scoala, a declarat pentru AFP un membru al delegatiei calatorind intr-unul din celelalte aparate de zbor.

Cei doi piloti si "doi sau trei straini" si-au pierdut viata, a declarat purtatorul de cuvant al armatei pakistaneze, generalul Asim Bajwa. Nu a fost posibila stabilirea identitatii si nationalitatii victimelor, nici macar daca este vorba despre ambasadori care faceau parte din delegatie.

Potrivit unui martor, scoala din Valea Naltar a inceput sa arda dupa ce elicopterul s-a lovit de zidurile imobilului. "In momentul impactului in scoala se aflau elevi", a declarat pentru AFP un inalt responsabil din cadrul unui spital local, temandu-se ca bilantul va creste.

"Ni s-a cerut sa trimitem la fata locului toate ambulantele de care dispunem pentru ca situatia este urgenta", a adaugat reprezentantul medical.