Uniunea Europeana nu va ceda la presiunile Rusiei, care cere amanarea acordului de liber schimb cu Ucraina, a anuntat joi comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, citata de AFP.

Acest acord de liber-schimb, care inlatura barierele vamale dintre cele doua entitati pentru sute de produse, ar urma sa intre in vigoare in 1 ianuarie 2016.

"Nu Rusia decide, Uniunea Europeana, statele membre, ucrainenii, Juncker, toti au spus ca data este 1 ianuarie 2016", a declarat Malmstrom, la sosirea in Bruxelles, unde participa la o reuniune a ministrilor europeni ai Comertului.

"Suntem de acord sa discutam cu rusii despre dificultatile de ordin practic. O vom face. Dar data este 1 ianuarie 2016", a subliniat ea.

Dupa o intalnire cu sase tari membre al Parteneriatului estic al UE, Malmstrom a precizat ca l-a invitat pe ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, si pe seful diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin, la o intalnire in data de 18 mai la Bruxelles, "pentru a vedea daca se pot folosi anumite flexibilitati ale acordului pentru a raspunde ingrijorarilor Rusiei".

Acordul de liber-schimb reprezinta componenta comerciala a acordului de asociere intre UE si Ucraina, semnat in iunie 2014. Initial trebuia sa intre in vigoare inca din noiembrie anul trecut dar europenii au decis sa amane data dupa incheierea unui prim armistitiu in estul Ucrainei, in septembrie.