Vot pentru Brexit (Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana): Problemele Uniunii Europene modeleaza alegerile din Marea Britanie

de Mark Briggs     EurActiv.ro
Joi, 7 mai 2015, 16:43 Actualitate | Internaţional

Alegerile generale din Regatul Unit vor configura decizia privind rămânerea sau ieșirea (după 40 de ani de relații dificile) a Marii Britanii din Uniunea Europeană. O creștere a euroscepticismului a împins într-o manieră fermă Uniunea Europeană pe agenda politică a Marii Britanii.

Conservatorii aflați la putere au promis, până la sfârșitul lui 2017, un referendum privind opţiunile de ieșire sau rămânere a ţării, în cadrul Uniunii Europene în cazul în care vor câștiga alegerile, plasând viitorul Europei în centrul dezbaterilor. Primul Ministru David Cameron a declarat că ar fi dispus să susțină rămânerea Regatului Unit în UE, dar doar în cazul în care Uniunea va fi capabilă să se reformeze. ”Interesul național al Marii Britanii este cel mai bine sevit într-o Uniune Europeană flexibilă, adaptabilă și deschisă” a spus Cameron.

Chiar și așa, cinci ani de la formarea primului guvern britanic de coaliție de la cel de-al doilea Război Mondial, sondajele indică crearea unui nou parlament fără o majoritate stabilă. Fostele partide minoritare precum UKIP (Anti-EU) și Partidul Verde (Pro-EU) văd acum o posibilitate reală de a intra în guvern prin intremediul unei coaliții cu Partidul Conservator sau cu cel Laburist. La un an de la victoria UKIP în alegerile europene din Marea Britanie, și doi ani înainte de la un potențial referendum ieșire/rămânere, subiectul Europei nu mai poate fi evitat de partide.

Abordarea conservatorilor în cazul Uniunii Europene este ”renegociere și referendum”. Ei vor să reformeze relația Regatului Unit cu Uniunea Europeană și să testeze forma reformată de colaborare printr-un referendum până la sfârșitul lui 2017.

Între timp, din opoziție, Partidul Laburist susține locul Regatului Unit în Europa, dar este în egală măsură determinat să reformeze Uniunea Europeană. Declarații din interiorul partidului sugerează dorința de a ”susține într-o manieră practică și patriotică atât cauza Marii Britanii în Europa cât și cea a reformei Uniunii Europene”. Laburiștii iau în considerare, de asemenea, un referendum privind Uniunea Europeană, dar afirmă că vor acționa în acest mod doar dacă există un transfer substanțial de putere dinspre Londra către Bruxelles.

Alături de liderul lor, Nick Clegg, fost membru al Parlamentului European, Liberal Democrații formează cel mai proeminent partid pro-european din Regatul Unit. Clegg a participat într-o dezbatere împotriva liderului UKIP, Nigel Farage, înaintea alegerilor europene din 2014 și a fost considerat de majoritatea ca fiind învinsul acelei întâlniri. Partidul este explicit în exprimarea dorinței de a rămâne în Uniunea Europeană, dar se confruntă cu provocarea dificilă de a rămâne cel de-al treilea cel mai mare partid din Regatul Unit, după cinci ani de coaliție.

Poziția UKIP este cea mai clară în această problemă. Aceştia doresc ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ca un prim pas în redobândirea suveranității naționale pierdute.

Verzii au o puternică prezență în Parlamentul European și experimentează o creștere a numărului de membri în Marea Britanie.

Ecologiștii sunt în favoarea Uniunii Europene și a rolului pe care aceasta îl poartă în legislația de mediu, protecția la locul de muncă și libertatea de mișcare, dar caută să promoveze reforme și susțin un referendum privind statutul de membru.


Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

2891 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă