O Rusie destabilizata si izolata nu este in interesul nimanui, iar sanctiunile sunt mentinute doar pentru ca armistitiul in conflictul din Ucraina nu a fost implementat pe deplin, a declarat miercuri sefa diplomatiei UE, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat marti "pe cineva din cadrul UE" ca incearca sa asigure ca incetarea focului in estul Ucrainei nu se respecta.

Separatistii prorusi si Guvernul ucrainean au convenit asupra armistitiului in capitala belarusa, Minsk, la 12 februarie, dar acesta nu a reusit sa puna capat luptelor, iar presedintele lituanian a declarat pentru Reuters ca este aproape mort.

Vorbindu-le studentilor in timpul unei vizite la Beijing, Federica Mogherini a declarat ca desi nu vede Rusia ca pe un "actor" al instabilitatii sau insecuritatii, incalcarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Ucrainei reprezinta o ingrijorare universala.

"La fel ca in China, prioritatea noastra europeana este ca violenta sa inceteze in estul Ucrainei. Eforturile noastre, ca europeni, sunt concentrate pe deplina implementare a acordurilor de la Minsk si contribuim concret la acest lucru", a declarat ea la Universitatea din Beijing.

"In acelasi timp, Uniunea Europeana a dezvoltat o politica de sanctiuni fata de Rusia, dar nu pot sublinia destul in toate discursurile mele ca o politica a sanctiunilor nu este in sine o politica - este un instrument, o unealta. Si ca atare, o pastram atat timp cat acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin", a adaugat ea.

Kievul si Occidentul acuza Moscova ca trimite arme si trupe pentru a ajuta separatistii in luptele care s-au soldat cu peste 6.100 de morti in doar un an.

Rusia neaga acuzatiile si sustine ca Occidentul a instigat la indepartarea de la putere a presedintelui ucrainean sustinut de Moscova anul trecut, in cadrul eforturilor de a reduce influenta rusa in regiune.

Mogherini a declarat ca in multe alte domenii, precum negocierile pe tema controversatului program nuclear iranian, Rusia a fost deseori un partener constructiv.

"O Rusie destabilizata si izolata nu este in interesul Uniunii Europene, nu este cu siguranta in interesul poporului rus si cred ca nu este in interesul liderilor rusi, dar ei sunt cei care trebuie sa decida", a adaugat ea.