Campania pentru cele mai imprevizibile alegeri electorale din Marea Britanie din ultimii ani intra miercuri in ultima zi, cu principalele doua partide cotate pe picior de egalitate in intentiile de vot si fara ca vreunul dintre ele sa para capabil de a orchestra o majoritate in Parlamentul celei de a cincea economii din lume, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

In pofida a peste 5 saptamani de campanie electorala, nici Partidul Conservator al premierului David Cameron si nici Laburistii din opozitie, cu Ed Miliband in frunte, nu au stabilit un avans clar, astfel incat rezultatul votului de joi ramane nesigur.

Mizele sunt mai ridicate decat de obicei, din cauza rarei confluente a unor factori care fac ca viitorul Marii Britanii in Uniunea Europeana , preum si coeziunea sa nationala, sa depinda de rezultatul scrutinului.

Cameron a promis sa organizeze un referendum pe chestiunea ramanerii in UE, in cazul in care va reveni la 10 Downing Street pentru un nou mandat. Iar sondajele de opinie sugereaza ca nationalistii scotieni ar putea sa iasa drept al treilea partid ca marime, in pofida faptului ca au pierdut anul trecut un referendum pentru ruperea Scotiei de Marea Britanie.

"Consecintele unui viraj gresit ar putea insemna in cel mai rau caz - si nu prezic asta - ca in cativa ani, doua uniuni vitale pentru prosperitatea si modul de viata al tuturor celor din Marea Britanie vor fi pierdute", a declarat pentru Reuters Nick Clegg, viceprim-ministru si lider liberal-democrat, in timpul campaniei.

In urma cu 5 ani, Marea Britanie a avut primul sau guvern de coalitie de dupa al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Cameron nu a reusit sa obtina initial o majoritate si a incheiat un acord cu partidul centrist al lui Clegg pentru a guverna impreuna.

Cresterea in sondaje a unor partide marginase, precum Partidul National Scotian, declarat pro-independent, si Partidul Independentei Marii Britanii (UKIP), a fragmentat peisajul politic, fragmentand totodata sporijinul prntru cele doua partide principale traditionale.

Din cele 5 sondaje de opinie facute publice marti, Conservatorii conduc in 2 dintre ele, Laburistii in unul, iar in 2 sondaje sunt la egalitate.

Ultima strigare

Cameron, care mizeaza pe una dintre cele mai puternice reveniri economice in lumea dezvoltata, se va adresa miercuri pentru ultima oara alegatorilor inainte de vot, dupa un tur de campanie de doua zile.

Stagnarea din sondaje l-au determinat sa isi redefineasca mesajul, amestecand promisiunile unor standarde de viata mai ridicate cu un avertisment ca nationalistii scotieni ar putea profita de un guvern laburist minoritar pentru a-l forta sa cheltuie si sa imprumute mai mult.

"Maine, britanicii vor lua cea mai importanta decizie pentru o generatie", va spune Cameron miercuri, potrivit unor extrase din discursul sau facute publice in avans de biroul sau de presa.

Miliband, care si-a construit campania pe serviciul de sanatate petuit insa cu mari probleme, se va adresa alegatorilor in cadrul unui miting electoral final organizat miercuri seara in nordul Angliei.

"Aceasta este alegerea in scrutinul electoral: un guvern laburist care va pune pe primul loc oamenii care muncesc, sau un guvern care va proteja doar pe cei cativa privilegiati", va spune Miliband.

Peste 45 milioane de britani vor putea sa voteze joi, cand sectiile de vot vor fi deschise de la ora 6:00 GMT pana la ora 21:00 GMT.