Partidul de dreapta al fostului presedinte Nicolas Sarkozy isi va abandona numele actual, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), si va prelua numele de "Republicanii", a decis marti conducerea principalului partid al opozitiei franceze, potrivit AFP.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

Schimbarea de nume, adoptata in unanimitate de biroul politic al partidului, trebuie sa fie validata de militantii care sunt chemati sa se pronunte prin vot electronic pe 28 si 29 mai, inainte de un congres convocat pentru 30 mai.

Nicolas Sarkozy, care pune partidul de opozitie in ordine de lupta in vederea prezidentialelor din 2017, este initiatorul acestei schimbari.

"Schimbarea de nume a devenit necesara tinand cont de turbulentele si scandalurile care au afectat sigla UMP in ultimii doi sau trei ani", a explicat marti un colaborator apropiat al fostului presedinte, Bernard Accoyer.

Reputatia UMP a fost compromisa de suspiciunile legate de modul in care a fost administrat de fostul sau presedinte Jean-Francois Cope, constrans sa demisioneze anul trecut. De asemenea, partidul s-a confruntat cu o ancheta privind fondurile de campanie ale lui Nicolas Sarkozy din 2012.

Stanga la putere s-a revoltat impotriva unei "confiscari a mostenirii istorice" de catre Nicolas Sarkozy.

"Republica este un bun comun, nu trebuie acaparat", a subliniat luna trecuta deputatul socialist Christian Paul.

"Nu avem dreptul sa privatizam republica in scopuri de marketing politic", ea "apartine tuturor", a declarat marti deputata socialista Annick Lepetit.

"Cand cineva are in centrul valorilor sale liberalismul economic, autoritarismul si traditia, atunci alege mai degraba numele de <>, nu de <>", a adaugat ea.

Reticente s-au facut auzite si in randurile simpatizantilor UMP, jumatate dintre acestia considerand ca numele "Republicanii" are sonoritati prea americane.