Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public luni seara raportul Kroll privind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzata pana acum disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari. Numele omului de afaceri Ilan Shor si al grupului sau de firme este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

Omul de afaceri Ilan ShorFoto: ilanshor.com

Ilan Shor este un tanar om de afaceri (28 de ani), nascut in Israel, dar stabilit in Republica Moldova, ce a devenit un nume sonor peste Prut, dupa ce a preluat controlul unor banci locale, a ajuns printre cei care conduc Aeroportul Chisinau si detine posturi de televiziune si un club de fotbal.

Din septembrie 2014 omul de afaceri Ilan Shor face parte din Consiliul de Administrare al Aeroportului International Chisinau, luat in concesiune de compania rusa Avia Invest. Ilan Shor este directorul "Dufremol", companie care inchiriaza cele mai mari spatii in aeroport, asigurand 60% din veniturile non-aeronautice ale aeroportului, potrivit Radio Chisinau.

In aprilie 2014 Ilan Shor a fost ales, cu vot unanim, in calitate de Presedinte al Consiliului Bancii de Economii (BEM).

Acesta este si finantatorul si presedintele clubului de fotbal FC Milsami Orhei, fosta Viitorul Orhei, echipa ce a castigat Divizia A in 2009 si Cupa Moldovei in 2012.

Posturile moldovenesti de televiziune EURO TV si Alt TV au fost preluate de milionarul Ilan Shor, un apropiat al cercurilor politice si de afaceri din Rusia, scria in septembrie 2014 publicatia deschide.md. Conform unor surse din cadrul redactiei, noua conducere a posturilor a infiintat deja o redactie de limba rusa la Euro TV si a renuntat la orientarea pro-Romania si pro-europeana pe care postul a avut-o.

Igor Dodon, presedintele Partidului Socialistilor din Republica Moldova, a declarat pe 20 martie ca Partidul Comunistilor ar fi finantat de catre omul de afaceri Ilan Shor. Acesta a negat afirmatia facuta de Ilan Shor precum ca ar fi finantat PSRM in campania electorala si a spus ca de fapt, fostul presedinte al Consiliului de administratie al BEM ar finanta PCRM-ul.

Potrivit Wikipedia, din 2010 Ilan Shor este casatorit cu cantareata rusa Jasmin si impreuna au o fiica pe nume Margarita.

Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie au efectuat pe 6 februarie perchezitii la casa omului de afaceri Ilan Shor. Acesta a fost escortat la CNA. Verificarile au avut loc in cadrul a doua dosare. Este vorba despre o cauza penala deschisa pentru abuz in serviciu, in cazul Bancii Sociale si dosarul de la BEM, deschis pentru incalcarea regulilor de creditare. Suma prejudiciu este evaluata la 10,9 mld. lei in cazul BEM.

Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie au facut si pe 17 martie perchezitii in cazul BEM si Banca Sociala, potrivit Unimedia. A fost audiat si fostul presedinte al consiliului de administratie BEM Ilan Shor. Seful Directiei Urmarire Penala al CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat ca Ilan Shor are statutul de banuit in cazul dosarului BEM si a anuntat ca a fost pus sechestru pe bunurile acestuia.