Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public luni seara, peblogul sau, raportul societatii americane de audit Kroll privind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzata pana acum disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari.

Chisinau - Zeci de mii de persoane au cerut pe 3 mai returnarea banilor din "Furtul Secolului"Foto: Facebook / Jana Ni Bhedeainn

In documentul citat este mentionat transferul catre firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, a 750 mil. dolari, iar principalul nume in jurul caruia se invart tranzactiile este al omului de afaceri Ilan Shor.

In document mai apar si numele unor actuali sau fosti demnitari moldoveni, precum fostul presedinte Petru Lucinschi sau fosti sefi ai vamilor si Aeroportului Chisinau, dar si numele unor cetateni rusi.

Toate transferurile suspecte ale unor sume uriase de bani s-au realizat sub ochii nepasatori ai Guvernului si Bancii Centrale a Moldovei. Un episod relatat in raport este extrem de relevant in acest sens: cand oficiali ai Bancii de Economii (una dintre bancile delapidate) au vrut sa puna la adapost documente esentiale, ei au apelat la o firma de transport despre care se stia ca e controlata de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat dupa doar o zi furtul masinii care transporta documentele.

Astfel, numele omului de afaceri Ilan Shor si al grupului sau de firme este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, arata sursa citata.

In total, in urma unor tranzactii foarte complexe intre cele 3 banci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, doar intre 24 si 26 noiembrie 2014, Banca Sociala a transferat catre 5 companii necunoscute din Moldova o suma de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari n. red.).

Ulterior, aceste firme au transmis banii in conturile din Letonia ale unor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, transmite Unimedia.

In raportul Kroll se mentioneaza ca in toata aceasta schema s-a actionat concertat si ca s-a urmarit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, in detrimentul celor trei banci.

Lucru ce ar fi dus intr-un final la colapsul celor 3 institutii bancare.

La 30 noiembrie 2014, atunci cand Banca Nationala a Moldovei a impus administratie speciala la cele 3 banci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arata in raport.

Potrivit publicatiei din Republica Moldova, toata schema se pare ca a fost pusa la punct incepand cu 2012, atunci cand, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a inceput sa preia controlul asupra celor trei banci prin diferiti intermediari, sustine Kroll.

"Deocamdata nu este clar daca el (Shor) a actionat singur sau impreuna cu alte parti interesate (traducere Unimedia)" suna una din concluziile investigatiei.

Nu este clar si de ce s-a decis ca principalele tranzactii sa fie realizate tocmai in perioada 24-26 noiembrie 2014.

Peste tot insa, apare un grup de firme din Chisinau despre care nu se cunosc multe lucruri, unele dintre ele aparand anterior si intr-un articol alZiarului de Garda.

Fara activitati notabile, acest mic grup de firme au reusit sa se imprumute cu sute de milioane de lei de la cele trei banci. Inclusiv si in ultima tranzactie ce a dus la instrainarea a 13,5 miliarde de lei spre firme offshore, scrie Unimedia. Ulterior, aceleasi firme transfera banii catre firme offshore.

Raportul Kroll mai mentioneaza si o presupusa tentativa de a sterge urmele in cazul oferirii cu imprumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul masinii unei companii de paza ce face parte din acelasi grup de firme Shor care a fost gasita incendiata la Ialoveni. Investigatorii sustin ca in masina, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau sa ajunga in arhive.

De asemenea, potrivit sursei citate, Kroll sustine ca de la banci au fost recuperate mai multe harduri de pe care s-a incercat sa fie stearsa informatia stocata, insa s-a reusit recuperarea datelor.

De asemenea, investigatorii companiei au solicitat BNM sa faca tot posibilul ca sa preia toate datele electronice de pe servere, retea, emailuri interne, dar si calculatoare ale celor banci pentru a evita stergerea informatiilor care ar putea servi ca probe pentru investigatiile ulterioare.

La final, Kroll sustine ca urmatoarea etapa in investigare ar fi cercetarea mai amanuntita a traseului acestor bani tranzactionati, dar si evaluarea exacta a prejudiciului creat.

Unimedia mentioneaza si ca omul de afaceri Ilan Shor nu a comentat inca aparitia si datele raportului Kroll.

AFP scria pe 9 aprilie ca procurori anticoruptie, parlamentari si chiar detectivi financiari americani incearca de mai multe saptamani sa gaseasca urma unui miliard de dolari care s-a evaporat in Republica Moldova, un scandal bancar care risca sa destabilizeze cea mai saraca tara a Europei.

"Disparitie misterioasa" sau "furtul secolului"? Scandalul a izbucnit in momentul in care Banca centrala a Moldovei (BNM) a descoperit ca trei institutii financiare, reprezentand circa o treime din activele bancare ale tarii, au acordat credite in valoare totala de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

Duminica aceasta a avut loc un protest de amploare la Chisinau, zeci de mii de oameni cerand clarificarea "Furtului Secolului.

Manifestantii au fi aprobat o rezolutie in care au inaintat mai multe revendicari: "Cerem publicarea imediata a investigatiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar, numit "Furtul secolului". Cerem demiterea conducatorilor de la institutiile care au admis Furtul Secolului. Cerem condamnarea vinovatilor si recuperea banilor furati. Cerem neadmiterea declararii acestor miliarde furate drept datorie de stat, se scrie in rezolutia adoptata.