Curtea Suprema a SUA a confirmat de facto luni interzicerea terapiei pentru tinerii gay, refuzand sa se autosesizeze in acest dosar, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit unei liste date publicitatii luni, cea mai inalta instanta americana confirma de facto interzicerea in statul New Jersey (est) a unei terapii pentru copii care incerca sa schimbe orientarea sexuala a tinerilor gay.

Inalta Curte nu face nici cel mai mic comentariu in legatura cu acest document care enumera toate cazurile pe care ea refuza sa le examineze.

In cauza King vs. Christie, instanta respinge plangerea unor militanti antigay care voiau autorizarea unei terapii destinate tinerilor homosexuali. Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, o interzisese, iar o curte de apel confirmase interdictia.

In iunie 2014, Curtea Suprema refuzase de asemenea sa analizeze interzicerea unei terapii similare in California.

In 1973, Asociatia Americana de Psihiatrie a considerat ca homosexualitatea nu este legata de o tulburare mintala care poate face obiectul unei terapii.

Intr-un al doilea caz, Curtea i-a refuzat unei detinute transsexuale din Massachusetts (est), condamnata pentru uciderea partenerei sale de viata, dreptul de a beneficia de un tratament chirurgical. In recursul detinutei Michelle Kosilek (ex-Robert Kosilek) impotriva autoritatilor penitenciare din Massachusetts, Curtea Suprema confirma refuzul statului de a-i acorda un tratament chirurgical.

La sfarsitul lui iunie, Curtea Suprema a SUA trebuie sa ia o decizie istorica privind constitutionalitatea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Ea va statua in legatura cu dreptul persoanelor homosexuale care vor sa se casatoreasca, dupa ce saptamana trecuta a ascultat argumentele unor cupluri homosexuale care vor sa se casatoreasca sau care vor recunoasterea casatoriei lor peste tot si a unor state care interzic mariajul acestora.