Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a atras atentia luni asupra pericolului inaintarii militare a Rusiei in Marea Neagra in urma anexarii Peninsulei Crimeea, ocazie cu care Moscova a castigat pozitii la frontiera maritima a NATO, potrivit raportului redactat de eurodeptatul roman Ioan Mircea Pascu, preluat de EFE.

Intr-o rezolutie adoptata, se subliniaza ca Rusia si-a consolidat capacitatile militare atat ofensive, cat si defensive in Marea Neagra cu bombardiere cu raza lunga de actiune "capabile sa poarte rachete de croaziera si avioane de recunoastere care opereaza aproape de tarmurile vestice ale Marii Negre si care pot patrunde adanc in Europa Centrala", potrivit Agerpres.

Pentru parlamentarii europeni, anexarea ilegala a peninsulei ucrainene Crimeea ofera Rusiei un"Kaliningrad de sud', cu alte cuvinte "un alt avanpost in vecinatatea imediata a NATO, de aceasta data pe mare", intr-o aluzie la enclava rusa de la Marea Baltica.

Potrivit informatiilor PE, Rusia intentioneaza sa adauge flotei sale din Marea Neagra sase noi submarine diesel moderne de tip "Rostov pe Don" si sase noi fregate de tip "Amiral Grigorovici".

De asemenea, eurodeputatii au acuzat faptul ca Rusia si-a sporit semnificativ capacitatile de aparare aeriana si navala in bazinul Marii Negre, amplasand noi rachete de aparare navala (anti-nave), cu o raza de actiune de 600 km, capabile sa ajunga la Stramtoarea Bosfor.

Pe plan tactic, s-a subliniat ca doua brigazi de infanterie navala ¬ ce pot fi sustinute de nave portelicopter de tip Mistral ¬ prezinta o amenintare potentiala semnificativa de invazie pe cale terestra.

In rezolutie, europarlamentarii incurajeaza statele membre ale UE "sa aiba un raspuns de securitate la aceste provocari".

In plus, se insista asupra "importantei critice" pentru toate tarile UE a coordonarii cu NATO si Statele Unite, precum si asupra faptului ca Marea Neagra este o "componenta cheie" a securitatii euro-atlantice.

In aceeasi sedinta, eurodeputatii au aprobat o rezolutie cu privire la stadiul relatiilor dintre UE si Rusia in care si-au manifestat profunda preocupare in legatura cu restrictiile semnificative ale libertatii mediilor de comunicare si au reiterat condamnarea Moscovei pentru implicare in razboiul din Ucraina prin sustinerea separatistilor prorusi.

In acest context, documentul subliniaza ca Rusia "nu mai poate fi tratata sau considerata ca un partener strategic", incheie EFE.