Presedintele Chinei Xi Jinping a oferit luni liderului partidului de guvernamant din Taiwan discutii "de la egal la egal" pentru a rezolva diferentele politice, insa doar daca Taiwanul accepta ca este parte a Chinei, un concept criticat de multi taiwanezi, relateaza Reuters.

Xi, in calitate de lider al Partidului Comunist Chinez, s-a intalnit cu presedintele Nationalist Eric Chu la Beijing, prima intalnire din ultimii 6 ani intre liderii celor doua partide politice rivale, scrie gentia de stiri chineza Xinhua.

Fortele nationaliste au parasit Taiwan in 1949, la sfarsitul razboiului civil cu Comunistii care nu s-a incheiat niciodata la nivel formal. China considera Taiwanul o provincie renegata, care trebuie adusa sub controlul sau, chiar si prin folosirea fortei, daca acest lucru este necesar.

Cu toate ca relatiile de afaceri dintre China si Taiwan s-au imbunatatit dupa 2008, cand presedintele Taiwanului Ma Ying-jeou si-a inceput mandtul, la cel mai bun nivel din ultimele 6 decenii, nu au existat deocamdata discutii despre viitorul politic al Taiwanului.

Xi i-a transmis lui Chu ca cele doua parti ar trebui sa isi ezolve diferentele politice prin consultari egale, relateaza Xinhua.

"Cele doua parti se pot consulta una cu alta plecand de la baze egale, sub principiul 'o singura China' si sa ajunga la un aranjament rezonabil", a declarat Xi.

Politica "unei singure Chine" aplicata de Beijing sustine ca China este indivizibila si ca Taiwanul este parte din ea. Multi din provincia democrata Taiwan se tem ca viziunea autocrata a Beijingului asupra insulei, raspunzand printr-o puternica miscare pro-independenta.

Xi sustine ca ambele parti "ar trebui sa fie curajoase cand se confrunta cu diferentele politice persistente, sa aduce intelepciunea compatriotilor prezenti de ambele parti si sa caute activ o solutie", relateaza Xinhua.