Coalitia condusa de Arabia Saudita, ce desfasoara in Yemen raiduri aeriene impotriva rebelilor houthi sprijiniti de Iran, a folosit in aceste operatiuni bombe cu fragmentatie produse in SUA, arme interzise prin conventiile internationale, a anuntat duminica organizatia non-guvernamentala Human Rights Watch (HRW), potrivit Agerpres.

Mai multe fotografii, o inregistrare video si alte elemente credibile obtinute de la jumatatea lunii aprilie indica faptul ca munitii cu fragmentatie au fost folosite in ultimele saptamani in timpul loviturilor aeriene executate de coalitie in guvernoratul Saada, bastion al rebelilor houthi in nordul Yemenului, sustine HRW.

Aceasta organizatia afirma ca, in urma analizei unor imagini captate din satelit, respectivele bombe au cazut peste un platou cultivat, la doar circa 600 de metri de o zona locuita.

Bombele cu fragmentatie elibereaza in aer submunitii care se imprastie pe o suprafata extinsa si explodeaza la contactul cu solul. Dar uneori aceste submunitii nu explodeaza si raman pe sol, devenind - la fel ca minele antipersonal - un pericol pentru civili. Acest tip de armament a fost interzis in anul 2008 printr-un tratat international semnat de 116 state, dar SUA si Arabia Saudita nu se numara printre semnatari.

Rebelii houthi, sprijiniti de Iran si fideli fostului presedinte Ali Abdallah Saleh, se confrunta cu asa-numitele "Comitete Populare" care-l sustin pe presedintele legitim Abd Rabbo Mansour Hadi, dupa cucerirea capitalei de catre rebeli acesta fiind constrans sa se refugieze, mai intai la Aden, iar apoi in Arabia Saudita, dupa ce si aceasta localitate a fost asediata.

Arabia Saudita a decis la 26 martie sa intervina cu raiduri aeriene, alaturi de o coalitie de noua state musulmane, conflictul fiind vazut de multi analisti drept o confruntare intre Iranul siit si Arabia Saudita sunnita.

Conform ultimului bilant provizoriu comunicat vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in intervalul 19 martie - 27 aprilie, in urma confruntarilor armate din Yemen s-au inregistrat peste 1.200 de morti si 5.000 de raniti. Totodata, ONU a avertizat ca situatia umanitara din aceasta tara a devenit critica.