Autoritatile nepaleze cred ca nu mai exista supravietuitori intre daramaturi dupa cutremurul de saptamana trecuta - al carui bilant a ajuns la 6.621 de morti, in timp ce sambata se inregistrau noi replici -, iar efortul urmeaza sa se concentreze asupra ajutorarii supravietuitorilor.

"Incercam sa facem tot ceea ce putem in efortul de salvare, dar acum cred ca nu mai exista posibilitatea (gasirii) unor supravietuitori", a declarat ministrul de Interne Laxmi Prasad Dhakal pentru AFP, relateaza Mediafax.

Autoritatile au anuntat ca 14.021 de persoane au fost ranite in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 de sambata trecuta.

Situatia a mii de persoane blocate in zone izolate este in continuare necunoscuta.

Bilantul victimelor poate creste, in contextul in care efortul de cautare continua in mai multe districte, inclusiv Dhading, Rasuwa si Sindhupalchok, a anuntat Hemanta Pal, coordonatorul operatiunilor de cautare si salvare.

Majoritatea victimelor cutremurului au fost inregistrate pe teritoriul Nepalului, insa aproximativ 100 de persoane au murit, de asemenea, in India, Tibet si Bangladesh.

Emisarul UE in Nepal Rensje Teerink a anuntat vineri ca nu exista informatii dessre aproximativ 1.000 de cetateni europeni.

Nepalul a cerut in mod repetat ajutor strain, recunoscand ca a fost nepregatit pentru dezastru.

Alunecari de teren si conditii meteorologice nefavorabile au afectat efortul de a furniza ajutor districtelor izolate, iar la operatiunile de salvare si ajutorare participa, in total, doar 20 de elicoptere.

Ministrul nepalez al Informatiilor Minendra Rijal a declarat pentru Associated Press ca tara are nevoie de 400.000 de corturi si ca pana in prezent a putut sa furnizeze doar 29.000.

Ministrul de Finante Ram Sharan Mahat a declarat, la randul sau, ca Neplaul are nevoie de ajutoare alimentare suplimentare. "Am primit lucruri ca ton si maioneza. La ce ne sunt de folos? Avem nevoie de cereale, sare si zahar", a declarat el pentru AP.

Donatori straini au promis Nepalului zeci de milioane de dolari, a mai spus Mahat.

"Nici un singur dolar nu a fost depus in conturile Guvernului", a deplans el.

"Nu spun ca nu vor veni. Va dura ceva timp, dar pana acum intreaga operatiune a Guvernului este finantata integral din resurse proprii", a subliniat ministrul.

UNICEF a avertizat, de asemenea, ca numerosi copii din zonele cele mai afectate au ramas "fara locuinte, sunt in soc si nu au acces la ingrijiri de baza", iar anotimpul musonilor incepe doar peste cateva saptamani.

"Spitalele sunt supraaglomerate, apa este putina, cadavre se afla in continuare sub daramaturi, iar oamenii dorm sub cerul liber. Este un teren propice pentru boli", a subliniat Rownak Khan, adjunctul reprezentantului UNICEF in Nepal.

Autoritatile nepaleze au interzis temporar sacrificarea animalelor si vanzarea carnii si pestelui in anumite zone din capitala Kathmandu, incercand sa previna raspandirea unor boli.