Aproximativ 100.000 de persoane au defilat vineri in Piata Rosie din Moscova cu ocazia zilei de 1 Mai, manifestatie ce a fost organizata pentru a doua oara langa Kremlin de la destramarea fostei URSS, potrivit unui anunt al autoritatilor capitalei ruse, relateaza Agerpres.

Defilare de 1 Mai in Piata RosieFoto: Captura YouTube

"Este o frumoasa traditie de a reincepe sa se defileze in Piata Rosie", a declarat cu satisfactie primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de agentia Interfax. "Peste 100.000 de persoane" au defilat, potrivit primarului, in timp ce un jurnalist al AFP estima numarul manifestantilor a fi intre 60.000 si 80.000.

Pentru a doua oara din 1991, autoritatile moscovite au decis reluarea traditiei sovietice a defilarii in Piata Rosie, unde 1 Mai era ocazia unor mari defilari prin fata conducatorilor tarii.

Pe o vreme mohorata, multimea, care agita numeroase drapele rusesti, arbora si banderole cu sloganuri patriotice precum "Sunt mandru de tara mea!" si "Putin, patrie si libertate!". Alte pancarte, mai putin vizibile, faceau referire la dificultatile economice cu care se confrunta tara de mai multe luni: "Preturile cresc: dublati-ne salariu!".

Ceva mai departe in Moscova, intre trei mii si cinci mii de rusi au participat la un mars organizat de comunisti, care s-a incheiat la statuia lui Karl Marx, in centrul capitalei.

La Sankt Petersburg, al doilea oras ca marime din Rusia, situat in nord-vestul tarii, mai multe mii de persoane au defilat in cortegii eteroclite pe bulevardul central al fostei capitale imperiale. Intr-una din coloane se aflau sub culorile curcubeului circa 200 de persoane favorabile cauzei homosexuale, in timp ce in alta coloana defilau opozanti ai presedintelui Vladimir Putin si care cereau "prinderea asasinilor lui Boris Nemtsov", opozantul impuscat mortal pe 27 februarie in apropiere de Kremlin.

Potrivit sindicatelor, circa 2,5 milioane de rusi vor defila de Ziua Internationala a Muncii, sarbatoare in Rusia.