Mecanismul de Cooperare si Verificare va fi ridicat cand vor fi indeplinite in mod satisfacator toate obiectivele privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei la care s-a angajat statul roman, a transmis Mediafax un oficial din cadrul Comisiei europene, subliniind ca trebuie asigurata ireversibilitarea si sustenabilitatea reformelor.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

"Mecanismul de Cooperare si Verificare se refera la un angajament al statului roman de a indeplini toate obiectivele privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei. MCV se va incheia atunci cand toate obiectivele vor fi indeplinite in mod satisfacator", a precizat un oficial al Comisiei Europene.

Acesta a subliniat faptul ca presedintele Jean-Claude Juncker "a stabilit ca obiectiv oferirea de ajutor pentru indeplinirea conditiilor de eliminare a MCV in timpul mandatului sau". "Daca Romania isi consolideaza rezultatele pozitive recente, asigurand sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor, acest obiectiv este realizabil", a mai precizat oficialul CE.

In ceea ce priveste decizia Camerei Deputatilor de miercuri de a respinge cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi, oficialul european a afirmat ca CE "asteapta cu interes aplicarea sustenabila si coerenta a recomandarilor" sale.

"Raportul MCV din 2015 a notat faptul ca deciziile din Parlament de a permite sau nu procurorilor sa-i trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni par sa fie lipsite de criterii obiective", a reamintit oficialul Comisiei Europene.