Rusia va extinde probabil interdictia asupra importurilor de bunuri alimentare din Occident dupa termenul de 7 august, existand prea putin interes pentru ridicarea embargoului in conditiile in care este posibila o extindere a sanctiunilor impuse de UE, relateaza Reuters.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a aratat in favoarea masurilor care sa sporeasca "securitatea alimentara" a Rusiei, iar oficialii rusi au promis sa investeasca mai mult in agricultura pentru a se asigura ca in urmatorii ani Rusia va produce suficient lapte, carne si fructe cat sa isi acopere necesarul.

Embargoul asupra majoritatii importurilor de alimente din SUA, UE si alte tari ar urma sa expire in data de 7 august, la un an dupa ce a fost impus ca raspuns la sanctiunile occidentale provocate de implicarea Rusiei in criza din Ucraina.

Insa in conditiile in care UE a sugerat ca va extinde sanctiunile impotriva Rusiei pana cand acordul de pace pentru Ucraina, incheiat la Minsk in luna februarie, este implementat, exista prea putine stimulente pentru Moscova sa ridice propriul embargo.

"Nu avem deocamdata in vedere anularea embargoului", a declarat miercuri vice-premierul Arkadi Dvorkovich.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a sugerat ca decizia depinde de rezultatul summitului UE din luna iunie, cand blocul european va decide daca extinde sanctiunile care ar urma sa expire in iulie.

Putin a subliniat importanta agriculturii, in sesiunea anuala de audieri televizate desfasurata la inceputul acestei luni, iar ulterior a numit un nou ministru al Agriculturii care are misiunea de a stimula productie interna.

"Productia interna si securitatea alimentara sunt extrem de importante, si vom incerca sa le asiguram. Am fi luat aceste contra-masuri sau nu daca nu ar fi existat sanctiunile? Raspunsul este nu. Insa acum o facem", a adaugat Putin.

Apelul sau a fost ascultat. Dvorkovich a spus miercuri camerei superioare a Parlamentului de la Moscova ca agricultura este singurul sector fata de care guvernul s-a pus de acord ca are nevoie de finantare aditionala in 2015.

El a precizat ca sprijinul nu ar trebuie sa se diminueze in 2016 si 2017 pentru ca tara sa isi poata asigura necesarul de lapte in 7-10 ani, si cel de carne, fructe si legume pana in 2020.