Liderul nord-coreean Kim Jong-Un si-a anulat vizita la Moscova in data de 9 mai, unde ar fi urmat sa participe la ceremoniile prilejuite de victoria impotriva Germaniei naziste, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Kremlin, citat de AFP.

"Nu va veni", a declarat Dmitri Peskov, precizand ca este vorba de chestiuni interne ale republicii comuniste. Anuntul vine in conditiile in care ceremoniile vor fi ocolite de marea parte a liderilor occidentali din cauza rolului jucat de Rusia in conflictul ucrainean.

Tanarul lider nord-coreean, care ar fi trebuit sa efectueze cu aceasta ocazie prima vizita oficiala in strainatate si botezul diplomatic, a acceptat in ianuarie invitatia Rusiei, care a lansat "anul prieteniei" intre cele doua tari.

In opinia a numerosi observatori, vizita lui Kim Jong-Un la Moscova ar fi fost perceputa drept un semn al dorintei Phenianului de a-si reduce dependenta fata de China, principalul sau aliat, si de a se apropia de Moscova, care si-a multiplicat semnele de sustinere.

Rusia urmeaza sa modernizeze o parte a retelei de cai ferate a Coreei de Nord, in schimbul accesului la resurse naturale, un proiect estimat la 20 de miliarde de euro.

Prin absenta lui Kim Jong-Un la cea de-a 70-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Moscova, izolata pe scena internationala, isi vede lista invitatilor redusa cu inca o persoana.

In total, dintre cei 68 de lideri mondiali invitati, "estimam ca vor participa circa 30 de sefi de stat sau de guvern", a spus Dmitri Peskov, citat de agentia de presa TASS.

Printre acestia se numara Xi Jinping (China), Narendra Modi (India) sau Raul Castro (Cuba). Lista Kremlinului contine si lideri nerecunoscuti de comunitatea internationala precum "presedintii" teritoriilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Unii presedinti, precum cehul Milos Zeman, vor fi prezenti la Moscova in 9 mai dar nu vor asista la parada militara. Altii au ales sa vina la Moscova in alta zi, precum cancelarul german, care va efectua o scurta vizita in 10 mai.