Un incendiu de padure puternic care a izbucnit in nordul Ucrainei ameninta marti sa se extinda in directia centralei nucleara abandonate de la Cernobil, a anuntat ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov intr-o postare pe Facebook.

"La ora 18:30 (15:30 GMT), situatia provocata de incediul de padure din jurul centralei Cernobil a escaladat. Flacarile au consumat din nou padurea in directia centralei Cernobil. Flacarile din varfurile copacilor si vantul puternic ameninta grav cu raspandirea focului in zona de 20 de km din jurul centralei", a explicat ministrul, potrivit Reuters.

Zona de protectie de 30 de km din jurul centralei, contaminata cu particule radioactive, nu este deocamdata afectata de incendiu.

"Situatia este tinuta sub control, insa este cel mai puternic incendiu de dupa 1992. Nu am mai avut un incendiu de asemenea proportii", a declarat pentru presa premierul Arseni Iatseniuk, potrivit Interfax Ucraina.

"Sunt circa 20 de km pana la centrala. Serviciile noastre de urgenta lucreaza activ pentru a preveni extinderea incendiului", a adaugat premierul.

In luna februarie, un grup de experti internationali a avertizat ca in padurile din jurul Cernobilului se gaseste in continuare o cantitate mare de izotopi periculosi care ar putea fi raspanditi prin incendii de vegetatie.

Reactorul numarul 4 al centralei sovietice din Cernobil (nordul Ucrainei) a explodat in data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, in cursul unui test de securitate, provocand cea mai mare catastrofa nucleara civila pana la aceasta data. Un nou sarcofag este in constructie in prezent, acesta urmand sa il acopere pe cel construit dupa accident. Potrivit proiectului initial, noul sarcofag ar trebui finalizat in decursul lui 2015. Inginerii se tem ca vechiul sarcofag ar putea incepe sa se fisureze in curand si sa permita scurgeri de radiatii.